Det kan være svært at få en tid hos lægen, og når du endelig kommer til, er der ikke flere stole i venteværelset, og måske bliver du endda mødt af en alt for travl læge.
Det er virkeligheden for mange af os, når vi prøver at komme i kontakt med vores læge.
Og det er måske ikke så underligt. Antallet af patienter per praktiserende læge er nemlig steget hvert år siden 2012 over hele landet, og i december 2018 nåede antallet op på det hidtil højeste niveau.
Det viser en ny opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Det er frustrerende for lægerne, der får mere og mere travlt, men også for patienterne. Det siger formand for PLO Hovedstaden, Karin Zimmer.
- Borgerne oplever, at det bliver sværere at få fat i lægen og måske endda at få fat i praksissen. Der er ventetid på at få en tid, og når man først kommer frem, er det måske en travl læge, man møder i konsultationen, siger hun.
Årsagen er den massive mangel på praktiserende læger, der betyder, at de eksisterende læger må tage imod flere og flere patienter.
Nordjylland og Hovedstaden topper
Værst står det til i Region Nordjylland, hvor de praktiserende læger nu i gennemsnit har lige knap 1.800 patienter.
Men også i Region Hovedstaden betyder tilstrømningen af patienter, at en praktiserende læge nu i gennemsnit har fået 28 flere patienter siden juli sidste år.
Dermed har lægerne i regionen nu i gennemsnit 1.749 patienter.
Hos Danske Patienter er man bekymret over de fyldte lægeklinkker.
- Det er selvfølgelig godt, at nogle af de praktiserende læger vil tage en ekstra tørn med flere patienter, men lægerne har ikke nok tid til patienterne, og det slækker på kvaliteten, siger direktør Morten Freil.
Derfor er det nødvendigt at ansætte mere personale, hvis ikke det skal gå ud over kvaliteten, mener han.
- Hvis der skal være flere patienter per læge, skal man i hvert fald sørge for at få ansat tilstrækkeligt med praksispersonale blandt andet sygeplejersker, som kan tage sig af nogle af de undersøgelser og behandlinger, som er i praksissen, siger han.
Region vil etablere flere lægeklinikker
I Region Hovedstaden er man opmærksom på problemet. Derfor har man blandt andet oprettet to midlertidige lægeklinikker på Amager og Frederiksberg Hospital, men de er allerede fyldt op.
Derfor arbejder regionen også hårdt på at øge antallet af permanente lægepraksisser, siger formanden for Region Hovedstadens udvalg for forebyggelse og sammenhæng, Qasam Nazir Ahmad (AL).
- Det er en proces, vi allerede har skudt i gang, således at vi ikke havner i en situation igen, hvor vi i sidste øjeblik bliver nødt til at oprette en regionsklinik eller lignende, men har en reel kapacitet til vores brugere, siger han.
PLO: Man bør lempe på kravene
Men selv om intentionen er god, så løser flere lægeklinikker ikke i sig selv problemet, lyder det fra PLO.
Her forudser Karin Zimmer nemlig, at det bliver svært at tiltrække læger til de nye lægeklinikker, da mange nyuddannede læger i almen medicin er bange for at forpligte sig, hvis de køber en praksis.
Derfor er der brug for en ordning, der ikke binder dem helt så meget som i dag, mener hun.
- En af mange løsninger kunne være at give de unge læger mulighed for at prøve kræfter i almen praksis uden at binde sig for hårdt, som man jo gør, når man køber en praksis, siger hun.
I Socialdemokratiet ser man alvorligt på, at antallet at patienter fortsætter med at stige i landets lægeklinikker.
Derfor er der brug for at tage drastiske midler i brug for at sikre alle danskere en læge, siger partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).
Partiet har derfor forslået, at nyuddannede læger tvinges til i et halvt år at arbejde i en almen praksis i de landsdele, hvor flest danskere mangler en praktiserende læge.
- Det vil kunne være en hjælpende hånd for patienterne og lægerne, som har alt for mange patienter og alt for travlt. For risikoen er jo, at de praktiserende læger smider håndklædet i ringen og går på pension. Og det går yderligere ud over patienterne, siger Flemming Møller Mortensen.