Når der holdes koncerter, løb, demonstrationer og festivaler i København, skal musikken holde sig på mellem 60 og 70 decibel.
Det er de regler for støjgrænsen på 50 parker og pladser i byen, som blev indført i marts 2017.
Nu skal politikerne i kommunens teknik- og miljøudvalg evaluere grænserne i "Forskriften for udendørs musikarrangementer" og diskutere, om reglerne skal lempes.
Kulturaktører: Grænser slukker for festen
Reglerne skal lempes, hvis det står til de 124 sports-, kultur- og erhvervsaktører, der har sendt høringssvar til Københavns Kommune, hvor de beklager støjgrænserne.
Samtidig har mere end 25.000 borgere skrevet under på en underskriftsindsamling mod de nuværende regler.
En støjgrænse på 60-70 decibel svarer nemlig til en emhætte, en håndmixer eller almindelig tale, og det er alt for lavt sat, mener flere kritikere.
- Hvis vi skal holde os under de lydgrænser, der er sat, slukker vi for folkefesten, for så kan vi stort set ikke spille musik eller have underholdning, siger Dorte Vibjerg, der er direktør for Sparta, som blandt andet arrangerer Copenhagen Marathon.
Hun bliver bakket op af KCC, Indre bys handelsstandsforening, som frygter, at det vil få store konsekvenser for København, hvis det nuværende decibelniveau får lov at blive.
- Jeg frygter, at musikarrangementer forsvinder fra København og bliver lagt ud til andre byer, og når først de er forsvundet, bliver det et helvede at få dem tilbage, siger direktør for KCC, John Hansen.
Beboere: Det dunker i gulvet konstant
Mens kulturlivet ønsker mere lempelige regler for støjniveauet, ønsker både lokaludvalg og Københavns Beboernetværk ikke, at der bliver åbnet op for højere decibelniveau.
De er i forvejen voldsomt plaget af støj fra trafik, natteliv og forskellige arrangementer.
Det gælder blandt andre Elsebeth Cato, der bor i en lejlighed tæt på Østre Anlæg, som ligger ved Statens Museum for Kunst.
- Der er dunkende musik konstant, så vi ikke kan være i lejligheden. Vi kan ikke have gæster, og det er næsten hver weekend, hvor man netop har brug for at slappe af, siger Elsebeth Cato fra Københavns Beboernetværk.
Hun fortæller, at flere beboernetværket oplever stress og dårlig nattesøvn på grund af støj. I forskriften fra Københavns kommune er det også præciseret, hvor ofte der må være arrangementer i og på de 50 parker og pladser, samt hvornår de skal slutte.
Men det er ikke nok, mener beboernetværket, for det afhjælper ikke de spontane fester, der opstår i kølvandet på de planlagte arrangementer, og det mindsker heller ikke den øvrige støj, som beboerne oplever i byen.
- Der er ikke nogle af os i beboernetværket, der ikke synes, det er rart med fester og arrangementer, for det skal der være i en by. Vi sluger al den larm, der er, men larmen er bare gået over gevind, fordi der er så meget af den, siger Elsebeth Cato.
Politikere vil se på lempelser
En rundringning til medlemmer af teknik- og miljøudvalget i København viser, at der er flertal for helt eller delvist at lempe på støjgrænserne.
Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet mener, at grænsen på 60 til 70 decibel ved 50 af byens parker og pladser er for restriktiv. Derfor vil de gerne have reglerne blødt op.
- Det er vigtigt, at vi har nogle støjgrænser, som gør det muligt for kulturlivet og kulturaktørerne at anvende byen, siger Fanny Broholm, der er medlem af udvalget for Alternativet (Å).
Hos Socialdemokratiet, Radikale, Konservative og Enhedslisten handler det om at finde en balance mellem beboere og aktører, og derfor vil partierne se på, om der kan blødes op på de skærpede støjregler for nogle lokationer og eventuelt strammes andre steder.
- Man har formået at ramme rigtigt med støjgrænserne nogle steder, men der er også steder, hvor vi har været for restriktive, så vi skal lytte til branchen og justere de steder, hvor de nuværende grænser ikke giver mening, siger Niels E. Bjerrum (S), der er teknik- og miljøordfører for Socialdemokratiet i den københavnske Borgerrepræsentation.
Udvalget holder møde mandag den 18. juni kl. 13.