Akuttelefonen 1813: Plastikkirurg, øjenlæge og psykiater sidder bag telefonen

Lægerne på akuttelefonen 1813 er fordelt på 32 forskellige specialer. Betænkeligt, mener professor.

Lægerne hos Region Hovedstadens akuttelefon 1813 har 32 forskellige specialer. Hos vagttelefonerne i landets øvrige regioner dækker lægerne kun over to specialer. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Er du syg og ringer til Region Hovedstadens akuttelefon 1813, kan dit opkald blandt andet blive besvaret af en plastikkirurg, øjenlæge eller en psykiater. Faktisk dækker lægerne på akuttelefonen 32 forskellige specialer.

Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

Men ringer man til lægevagten i resten af landets fire regioner, tegner der sig et helt andet billede.

Her har regionerne valgt, at deres lægevagtstelefoner primært skal bemandes af praktiserende læger med speciale i almen medicin uden for almindelige lægers åbningstid.

Og det er opsigtsvækkende, at Region Hovedstaden har ansat så mange forskellige læger på 1813, mener Frede Olesen, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- Man kan godt have en vis betænkelighed ved, at der er så mange andre specialer, som i tankegang og sygdomsmønstre, er meget langt fra dagligdagen, siger han.

Frede Olesen vil ikke sammenligne kvaliteten af regionernes lægevagtstelefoner, men han mener, at læger med speciale i almen medicin skal have en central rolle ved en lægevagtstelefon, og modsat landets andre vagttelefoner har blot hver tredje læge hos 1813 speciale i almen medicin.

- Lige netop i den akutte funktion, hvor man skal finde meget få alvorligt syge, er det enormt vigtigt, at der er et alment medicinsk speciale, siger han.

Hos Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, vækker listen også undren.

- Det overrasker mig, at listen er så broget. Der er næsten ikke det speciale, der ikke er nævnt, siger han og forsætter:

- En læge er ikke en læge. Vi ved godt, at dem, der klart er bedst til at sidde i den funktion, er speciallæger i almen medicin, og det er fordi, de er bedst til at sortere mellem skidt og kanel - for at sige det rent ud. Det er de andre specialer ikke trænet i, siger han.

Hos Region Hovedstaden mener koncerndirektør Svend Hartling, at lægerne lever op til kravene om at visitere.

- De er alle sammen vurderet af ledelsen og enhedschefen i den præhospitale virksomhed, og hvis de findes kvalificerede, så er de kvalificerede, og hvis ikke så får de ikke jobbet, siger han.

Svend Hartling erkender dog, at det ville være bedre med flere læger med speciale i almen medicin, men det bliver forhindret af de Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

- Eftersom PLO fraråder sine medlemmer at deltage på en hver måde i vores funktion, så er vi nødsaget til at få det til at fungere med de læger, der gerne vil deltage, siger han.