1813 til patient med klare tegn på meningitis: Tag en kop varm te

Akuttelefonen 1813 burde have sendt ambulance, mener eksperter. Selv siger patienten Carlos Fernandez: Min ven reddede mit liv.

Da 26-årige Carlos Fernandez vågner i sin studielejlighed i København tirsdag morgen 8. september 2015, er det med sorte pletter på kroppen og i hele ansigtet.

Carlos Fernandez er fra Spanien, men er i Danmark på studieophold. Dagen forinden har han været i kontakt med Region Hovedstadens akuttelefon 1813, da han havde 39,6 i feber, kastede op og havde store smerter i hele kroppen.

Her får han af vide, at han skal søge egen læge, og at det nok er en virus.

Carlos Fernandez læser til kemiingeniør, mens han er i København. Billedet her er taget i marts i år i Spanien, hvor han nu arbejder. (Foto: © Dr)

Men her tirsdag morgen er situationen langt mere alvorlig. Selv om både sygeplejersken hos 1813 og en læge mener, at der er tale om en virus, er Carlos Fernandez så syg og afkræftet, at hans gode ven og bofælle, Marcos Lopez, må hjælpe med at skaffe hjælp.

- Det var blevet meget værre, og jeg kan huske, at jeg vaskede mig, og i spejlet kunne jeg se en masse pletter i mit ansigt, og mine læber var blevet helt mørkeblå, fortæller Carlos Fernandez i dag til DR.

Vennen Marcos Lopez, der i 2015 også er på studieophold i København, ringer tirsdag morgen tre gange til 1813 for at få hjælp til sin ven.

Mellem klokken 7.29 og 7.40 kommer han igennem til både en sygeplejerske og en læge og fortæller om Carlos Fernandez' tilstand:

Han er kold og ryster, læberne er blevet blå, hans temperatur er dykket til kun 35,9, og så har han de små sorte pletter i hele ansigtet.

I livsfare

De sorte pletter er klare symptomer på den sjældne og farlige meningokoksygdom (smitsom meningitis).

Det vurderer to eksperter i infektionssygdomme, der for DR har gennemgået Carlos Fernandez' journaler og båndudskrifter fra opkaldene til 1813.

Artiklen fortsætter under grafikken.

- Med den beskrivelse bør man hos 1813 mistænke meningokoksygdom og sende en lægeambulance med det samme. Man ignorer alle farefaresignaler og kender ikke symptomerne på meningokoksygdom og svær sepsis (blodforgiftning, red.), siger speciallæge Carsten Schade.

Ifølge professor ved Københavns Universitet og overlæge i almen medicin, Lars Bjerrum, er Carlos Fernandez' liv i fare den tirsdag morgen i 2015:

- Det kan næsten ikke blive mere alvorligt. Blodforgiftning er at sidestille med en blodprop i hjertet og skal håndteres meget akut. Han er i alvorlig livsfare og skal indlægges.

- Lider virkelig

Men lægen hos 1813 sender ikke en ambulance efter Carlos Fernandez. På trods af de klare symptomer på meningitis og blodforgiftning er beskeden stadig, at det nok er en virus, og at Marcos Lopez kan give sin syge ven et varmt omslag og lave ham en kop te.

Det fremgår af udskrifterne af Marcos Lopez samtaler med 1813 fra kl. 07:40 som DR ligger inde med.

- I må hjælpe ham. Han lider virkelig, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, prøver Marcos Lopez i telefonen.

- Normalt skal han ringe til sin egen læge klokken otte. Måske kan han få en tid hos lægen efter en time eller to. Vi kan ikke hjælpe ham så meget herfra, svarer lægen i den anden ende.

Som minutterne går tirsdag morgen bliver Carlos Fernandez' tilstand værre. Marcos Lopez frygter det værste.

- Jeg var frustreret og i chok og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg prøvede at lægge mig ved siden af ham for at varme ham op og få hans temperatur til at stige. Jeg vidste, at det var rigtigt, rigtigt slemt, fortæller Marcos Lopez i dag.

Efter et sidste forgæves opkald til 1813 klokken 8.37 tirsdag morgen tager Marcos Lopez en beslutning. Han må gøre noget andet for at skaffe hjælp.

Derfor ringer han til en af Carlos Fernandez og hans fælles venner, Jorge Pelaez, der læser medicin på universitetet i Spaniens hovedstad, Madrid. Beskeden er klar fra den lægestuderende ven, husker Marcos Lopez:

- Han sagde til mig, at det var meget alvorligt, og at Carlos skulle på hospitalet med det samme.

Intet blodtryk

Da Marcos Lopez får fat i en taxa til lejligheden på Nørrebro, hvor de bor, kan Carlos Fernandez ikke længere bevæge sine ben.

De to udvekslingsstudenter ankommer til akutklinikken på Bispebjerg Hospital klokken 9.02, hvor lægerne med det samme igangsætter behandling mod blodforgiftning.

Carlos Fernandez er nu så syg, at sundhedspersonalet ikke kan måle blodtryk.

Et mirakel

På trods af blodforgiftning og nyresvigt overlever Carlos Fernandez uden mén.

Men lægerne udskriver ham først efter fire ugers indlæggelse på Rigshospitalets infektionsmedicinske- og neurologiske klinik, som Carlos Fernandez bliver overført til efter opholdet på Bispebjerg Hospital.

- Det er jo et mirakel, at han overlever. Patienten kunne være død i løbet af få timer, og han er heldig, at han er overlevet på trods af, at behandlingen er blevet forsinket med flere timer, siger speciallæge Carsten Schade.

Marcos Lopez og Carlos Fernandez kort efter at Carlos Fernandez er blevet udskrevet fra hospitalet. (Foto: © PRIVAT)

Når Carlos Fernandez tænker på sin alvorlige meningitisinfektion og mødet med det danske akutsystem, har han svært ved at forstå, at det var hans medicinstuderende ven i Madrid, der skulle pege på, hvad han fejlede.

- Jeg går ud fra, at det er meget svært at visitere over telefonen, men når vi ringede så mange gange og fortalte, at jeg havde sorte pletter på kroppen og blå læber, så burde de forstå, at noget alvorligt var galt, siger Carlos Fernandez.

Han har klaget til Styrelsen for Patientsikkerhed over den behandling, han fik af Akuttelefonen 1813 og venter stadig på svar.

Fejl hos 1813

Samtidig viser nye tal, at der både i 2015 og 2016 blev indberettet langt flere alvorlige fejl for Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden end for de øvrige regioners lægevagter.

Sidste år blev der for Akuttelefon 1813 indberettet 43 alvorlige fejl i forbindelse med sager, hvor patienten enten er død eller er kommet alvorligt til skade. Det samlede tal for de øvrige fire regioners lægevagter var 21.

Eksperter påpeger, at den store forskel måske kan forklares med, at regionerne indberetter fejl forskelligt.

Men forskellen får både eksperter og politikere til at efterlyse en undersøgelse, hvorfor der er langt flere indberettede, alvorlige fejl for 1813 end resten af regionerne.

'Født for anden gang'

Carlos Fernandez bor i dag tilbage i Spanien. Mens han mener, at 1813 kunne have håndteret hans sag bedre, er han fremmest taknemmelig over indsatsen fra de læger og sygeplejersker, der tog hånd om ham på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet.

I 2016 - et år efter han blev indlagt - laver Carlos Fernandez et opslag på Facebook, hvor han takker personalet og skriver, at det føles, som om han er blevet 'født for anden gang'.

https://www.facebook.com/carlos.paradelofernandez/posts/1231915886839629

- Jeg var uheldig at få sygdommen, men jeg var heldig, at det var så dygtige mennesker, der mødte mig på hospitalet. Det har ikke været let at få mig tilbage, men det gjorde de, siger Carlos Fernandez.

- Lægerne har sagt, at jeg skal takke Marcos for at have reddet mit liv. Og det gjorde han. Marcos og Jorge reddede bogstaveligt talt mit liv.

Vennerne Marcos Lopez og Carlos Fernandez nytårsaften 2016.

Ingen kommentarer

Region Hovedstaden ønsker ikke at forholde sig til Carlos Fernandez' kritik af 1813, fordi der er en verserende klagesag igang.

- Vi afventer styrelsens afgørelse og har derfor ikke kommentarer i sagen, lyder det i et skriftligt svar fra Region Hovedstadens Akutberedskab.