Udflytningsrundens store vinder: 'Det er en sejr for hele Fyn'

Odense blev den helt store vinder, da regeringen i dag fremlagde udflytningsplan.

- Vi har brug for de arbejdspladser og har et godt opland, hvor det er godt at bosætte sig. Derfor kommer det rigtig mange kommuner til gavn, at man vælger at ligge statslige arbejdspladser i Odense, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix)

Med 465 nye statslige arbejdspladser blev Odense Kommune den helt store vinder, da regeringen i dag fremlagde sin plan for 'Bedre Balance II', der sender mere end 4.000 nye statslige arbejdspladser ud af København til provinsen.

Det betyder, at Danmarks tredjestørste by i alt får tilført mere end 700 statslige arbejdspladser i regeringens to udflytningsrunder.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener dog ikke, at man udelukkende skal se det som en sejr for Odense - det er rent faktisk en sejr for hele Fyn.

- Vi har brug for de arbejdspladser og har et godt opland, hvor det er godt at bosætte sig. Derfor kommer det rigtig mange kommuner til gavn, at man vælger at lægge statslige arbejdspladser i Odense, siger borgmesteren.

Hele Miljøstyrelsen rykker over Storebælt

Størstedelen af de nye statslige arbejdspladser i Odense fra denne runde kommer fra Miljøstyrelsen.

Alle styrelsens 440 stillinger bliver nemlig rykket over Storebælt ved manøvren.

Og ifølge borgmesteren er det mindst lige så godt at placere arbejdspladserne i Odense frem for i flere af de mindre fynske kommuner.

For mange fynboer arbejder nemlig i Odense, selv om de bor et andet sted på Fyn, pointerer Peter Rahbæk Juel.

- Odense er arbejdskraftsopland for langt de fleste fynske kommuner. Når man lægger arbejdspladserne i Odense, så lægger man i virkeligheden også arbejdspladserne i de andre kommuner, fordi der er så mange, der pendler ind til Odense, siger han.

Hvorfor mener du, at Fyn og Odense skal tilgodeses i højere grad end andre steder i landet?

- Det er svært at sige. Men vi har i hvert fald nogle gode forudsætninger for at huse de her arbejdspladser. Vi har også gjort meget for at gøre opmærksom på, hvad vi har af muligheder. Nu vil vi lægge os i selen for, at der kommer en rigtig god indflytning i kommunen - ikke mindst for de medarbejdere, der nu skal flyttes, siger Peter Rahbæk Juel.

Mange vil pendle i begyndelsen

Ved den seneste udflytning af statslige arbejdspladser, der blev påbegyndt i oktober 2015, valgte færre end en ud af fire af de udflyttede medarbejdere at flytte med deres arbejdsplads.

I Odense forudser man også, at det ikke er alle 465 statsansatte, der kommer til at flytte med.

- I og med at Odense er så let at komme til fra København, tror jeg, at der er mange, der vil pendle i begyndelsen. Og så må vi vise byen og hele Fyn fra sin bedste side, så så mange som muligt vælger at flytte hertil, siger Peter Rahbæk Juel, der fortæller, at der er en rivende udvikling i flere sektorer, så der også vil være mulighed for, at ægtefællen kan få et job.

Ud over Odense får fire andre fynske kommuner tilført statslige arbejdspladser. Det gælder for Middelfart, Svendborg, Nyborg og Bogense.