Syddanske sygehuse fordobler antallet af organdonationer

Region Syddanmark er den eneste region i landet, der lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området for organdonation.

- Det kan være rigtig svært at kræve noget af de pårørende, når de står i en sørgelig situation. Men vores erfaringer er, at folk tager venligt imod spørgsmålet om organdonation – også selvom man er nej-siger, siger Christina Rosenlund, donationsansvarlig læge i Region Syddanmark. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Antallet af organdonationer i Region Syddanmark er mere end fordoblet fra 15 donationer i hele 2015 til 29 donationer i år til dato.

Regionen er dermed den eneste af landets fem regionerne, der opfylder retningslinjerne på området for organdonation, som Sundhedsstyrelsen har lavet.

De syddanske sygehuse har prioriteret at uddanne personalet til at håndtere patienter og pårørende. Det kan være svært at tale om organdonation, når der ikke er mere at gøre for patienten, fortæller Christina Rosenlund, donationsansvarlig læge i Region Syddanmark.

- Når en patient hjernedør, står familien i en sørgelig situation. Det kan være rigtig svært at kræve noget af de pårørende. Men vores erfaringer er, at folk tager venligt imod spørgsmålet om organdonation – også selvom man er nej-siger, siger Christina Rosenlund.

Hun peger også på, at der bliver talt mere om organdonationer derhjemme. Det kan nedbryde tabuet.

- Det vigtigste er, at man tænker over, hvad der føles rigtigt, når man skal herfra. Men for de fleste giver det god mening, at man giver den sidste gave, inden man forlader verden, siger Christina Rosenlund.

Stigningen i organdonationer vækker glæde i Hjerteforeningen.

- Det er en enorm positiv nyhed, og hvis det fortsætter, kan det hjælpe med at komme ventelisterne til livs, siger Dorthe Skov, der er formand for transplantationsgruppen.

Omkring 400 danskere står lige nu på venteliste til et organ.