Fire ud af fem regioner har ikke taget Sundhedsstyrelsens nu et år gamle anbefalinger om bedre kvalitet i arbejdet med organdonation til sig.
Det viser nye redegørelser fra regionerne til Sundhedsstyrelsen.
Anbefalingerne skal grundlæggende sikre flere organer til donation, og når de ikke følges, går der brugbare organer til spilde.
Sådan lyder kritikken fra foreningen 7 Liv, der arbejder for helt at undgå ventelister på organer.
Formand for foreningen Karin Riis-Jørgensen er rystet over regionernes manglende initiativ.
- Så tager man ikke organdonation alvorligt. Det er dybt kritisabelt, at man ikke gør den indsats. Det er en lille indsats i forhold til, at man kan redde liv, siger hun.
Karin Riis-Jørgensen undrer sig særligt over, at Region Nordjylland ikke har ændret praksis.
Sundhedsstyrelsen anbefalinger kom netop som konsekvens af en rapport, der gennem to år undersøgte organdonorpotentialet i Nordjylland.
Konklusionen på rapporten var, at næsten halvdelen af de donorer, der kunne have leveret organer til dødssyge patienter, går til spilde.
- Det er meget trist for de mennesker, der dør på venteliste, men det er også trist for dem, der har ladet sig registrere i donorregisteret, hvis sidste ønske ikke bliver efterlevet, siger Karin Riis-Jørgensen.
Omkring 400 danskere står lige nu på venteliste til et organ, og kun Region Syddanmark lever fuldt op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, mens de øvrige regioner kunne kan delvist følger dem.
Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at hospitalerne har fokus på at skabe kapacitet på intensivafdelingerne til behandling af potentielle organdonorer, og at det sikres, at hospitalerne følger ”Best Practice for Organdonation”.
Læs alle anbefalingerne her: