Region Syddanmark stævner konkursbo i ambulancesag

Tvist om blandt andet løn får regionen til at slæbe konkursboet efter Bios i retten.

Bios gik konkurs i juli 2016. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Konkursboet efter ambulanceselskabet Bios og Region Syddanmark skal mødes i retten for at få testet kuratorenes beslutning om at afvise et millionkrav fra regionen.

Kuratellet afviser i en redegørelse fra august, som DR og Avisen Danmark er kommet i besiddelse af, regionens krav på knap 42 millioner kroner.

Pengene skal dække de tidligere Bios-redderes manglende løn og ferie, som regionen har garanteret for. Beløbet kan vise sig at blive endnu større i takt med, at reddernes tilgodehavender opgøres, og sagerne afgøres.

Skifteretten skal afgøre sagen

En af konkursboets to kuratorer Henrik Selchau Poulsen, partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle, bekræfter, at Region Syddanmark har udtaget stævning mod konkursboet efter kuratorenes beslutning om at afvise regionens krav på vegne af de tidligere Bios-reddere.

Sagen skal nu afgøres i Skifteretten, og derfor ønsker Henrik Selchau Poulsen ikke at udtale sig om sagen.

Beslutningen kan gøre det meget svært for regionen at få dækket de mange millioner kroner. Lønmodtagernes Garantifond har allerede har afvist at dække reddernes manglende løn.

Begge afgørelser er begrundet med, at Region Syddanmark i et halvt år inden konkursen planlagde en overtagelse af ambulancedriften, og at man derfor reelt overtog virksomheden og forpligtigelserne over for medarbejderne.

En afsløring, som DR og Avisen Danmark har bragt, på baggrund af en række interne og hemmelige dokumenter fra Bios' konkursbo og regionens advokat Kammeradvokaten.

Forventet udvikling

Men det afviser Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, der mener, at regionen har pligt til at forsøge at få afgørelsen omstødt.

- Vi havde forventet, at kuratellet ville afvise kravet, da det har alle mulige andre kreditorer at tage hensyn til også. Det ville være en ret vidtgående beslutning at give os fortrinsret. Derfor har det hele tiden været forventningen, at vi var nødt til at lade skifteretten træffe den endelige afgørelse, siger hun.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a59f99f70a11f9f056c8efada

Regionen bliver ifølge Lose hverken "rig eller fattig" af afgørelsen, men sagen har principiel karakter for regionens ret til at sikre borgerne frem for at tage juridiske hensyn, mener hun.

- Jeg kunne godt tænke mig at se jeres overskrifter, hvis regionen havde siddet på hænderne i 10 måneder, mens der var tydelige tegn på, at noget ikke fungerede. Vi har forberedt os på et scenarie, hvor Bios kunne gå konkurs - ikke planlagt en virksomhedsoverdragelse.

- Hvis det er et problem, så er Folketinget nok nødt til at revurdere reglerne, mener hun.

- Hellere regionen og Bios end Falck

Hun erkender, at hun gerne havde været ambulancesagen foruden, men:

- Selv om det vil være en økonomisk bet, hvis regningen ender med at hænge på os, så rokker det ikke ved, at der vil være en betydelig økonomisk gevinst ved, at det er Bios og regionen frem for Falck, der har kørt ambulancerne i 10 år.

Det ventes, at sagen først skal for retten i slutningen af 2018. Hvis en af parterne vælger at anke afgørelsen, bliver det til Landsretten.

Forstå ambulancesagen

  • Region Syddanmark sendte i april 2014 ambulancedriften i udbud, efter selskabet Falck havde kørt ambulancerne i regionen gennem en lang årrække. Hollandske Bios vandt opgaven på Fyn samt i Syd- og Sønderjylland, mens danske Responce vandt opgaven i Trekantområdet.

  • Mens Responce hurtigt fik ansat de nødvendige reddere, var det langt sværere for Bios, der op til driftsstart i september 2015 fortsat var langt fra målet på omkring 550 ambulancereddere. Manglen på reddere betød, at Bios gennem hele forløbet ikke kunne stille med det aftalte antal beredskaber og hvert kvartal fik pålagt en bod.

  • Bios har hele tiden fastholdt, at Falck - trods kontraktlige forpligtigelser til at hjælpe med en glidende overgang - modarbejdede Bios' overtagelse. Den sag behandles fortsat i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

  • Bios blev aldrig pålagt at betale den optjente millionbod til regionen. Til gengæld krævede regionen tilbagebetaling af en fejludbetaling på godt 31 millioner kroner, der blev opdaget i forbindelse med Bios' årsregnskab i juli 2016. Da Bios ikke kunne det, begærede regionen selskabet konkurs.

  • Ambulancedriften blev kortvarigt videreført af konkursboet på regionens regning, inden regionen i august 2016 overtog driften selv via selskabet Ambulance Syd. Det ventes at tage flere år, inden alle sager og konkursboet er afsluttet.