Politisk analytiker om Holst-måling: En alvorlig sag

Lang reaktionstid og dalende vælgeropbakning kan blive dyrt for Carl Holst, lyder det fra DR's politiske analytiker.

BNP – Hva’ er det? En tankstation? En fransk souffle? Er der overhovedet nogen, Forsvarsminister Carl Holst har afvist at aflevere sine private kampagnemails til politikerne i Region Syddanmark, selvom det kunne bringe mere klarhed over sagen. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Det er en alvorlig sag.

Sådan lyder det fra DRs politiske analytiker Bjarne Steensbeck, efter en meningsmåling i dag viser, at 58 procent af danskerne mener, at Carl Holst (V) bør trække sig som forsvarsminister.

- Hvis der er en ting, som toppolitikerne ikke er lige glade med, så er det meningsmålingerne. Derfor viser det her, hvor alvorlig en sag det er. Sagen udvikler sig mere alvorligt, end man havde forudset, siger Bjarne Steensbeck til DR Fyn.

En ny måling foretaget af Epinion for DR viser, at 58 procent af de 1.012 adspurgte danskere mener, at Carl Holst bør gå af som forsvarsminister. (Foto: © Kristian Østerby Jepsen DR Fyn)

For lang reaktionstid

Forsvarsminister Carl Holst er mistænkt for at brugte sin personlige assistent, Christian Ingemann, som nu er særlig rådgiver for Holst i Forsvarsministeriet, til at føre valgkamp for sig, mens Ingemann var ansat i Region Syddanmark.

Tidligere på sommeren var Carl Holst under beskydning for at modtage eftervederlag fra sin tid som formand for Region Syddanmark, mens han også fik løn som minister. Den sag endte med, at forsvarsministeren frasagde sig flere udbetalinger, men problemet er, at der går for lang tid, før Holst reagerer, mener analytikeren:

- Jo længere tid, man er om at reagere i de her sager, jo højere bliver prisen. Det er måske sagens kerne. Carl Holst har bare ikke reageret, og nu er prisen efterhånden så høj, at folk på Christiansborg diskuterer, om han overlever, siger Bjarne Steensbeck.

Ingen venskaber i politik

Målingen fra Epinion viser desuden, at 51 procent af de vælgere, som stemte på partier i den borgerlige blok ved sommerens folketingsvalg, mener, at Holst bør gå af.

Et flertal af de borgerlige partier (V, K, DF, LA og KD) mener også, at Carl Holst bør gå som minister. Det viser målingen, som er foretaget af Epinion for DR. (Foto: © Kristian Østerby Jepsen DR Fyn)

Selvom Carl Holst har et godt forhold til statsminister Lars Løkke Rasmussen, så kan tab af opbakning fra borgerlige vælgere - og særligt Venstre-vælgere - blive så belastende, at statsministeren bliver nødt til at reagere.

- Venskaber eksisterer ikke på den måde i politik. Hvis først Venstre begynder at tage skade, så er Holst fortid, siger Steensbeck.

Statsforvaltningen undersøger i øjeblikket om forsvarsministeren har begået embedsmisbrug i sin tid som regionsrådsformand i Syddanmark.

Forsvarsminister Carl Holst ønsker ikke at kommentere undersøgelsen, som Epinion har lavet for DR.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen er ikke vendt tilbage på DRs henvendelser.