Politikere om Ambulance Syd: Det går den rigtige vej

Regionsrådspolitikerne er tilfredse med udviklingen hos Ambulance Syd, der har fået driften på rette vej efter Bios. SF er dog kritiske.

Region Syddanmarks eget ambulanceselskab, Ambulance Syd, har efter Bios' kollaps nedbragt ambulancerne og akutbilernes tid ude af drift markant. (Foto: © Peter Nejsig, (c) DR)

Der er tilfredshed at spore hos Region Syddanmarks politikere, efter nye tal viser, at det går den rigtige vej med regionens ambulanceselskab, Ambulance Syd.

Selskabet har nedbragt ambulancerne og akutbilernes tid ude af drift markant efter Bios' kollaps.

Da Ambulance Syd tog over efter konkursboet fra Bios, havde regionens selskab i august en samlet nedetid på 11 procent.

Set over hele perioden fra august til februar har regionens ambulanceselskab haft en gennemsnitlig nedetid på seks procent for ambulancer og akutbiler. Bios havde 8,2 procent i gennemsnit. Det viser Fyens Stiftstidende og DR Fyns analyse af regionens egne tal.

I januar og februar i år har Ambulance Syd yderligere nedbragt udrykningskøretøjernes tid ude af drift til tre procent.

- Det går stille og roligt i den rigtige retning, og det er dejligt, lyder det fra Venstres regionsrådsformand Stephanie Lose.

- Det viser, at vi er på rette vej. Vi startede med det antal medarbejdere, Bios havde, og så har vi gradvist forbedret organisationen og ansat flere medarbejdere, siger Stephanie Lose, der dog regner med yderligere forbedringer:

- Jeg har en klar forventning om, at nedetiden bliver nedbragt til et absolut minimum. Det bør falde yderligere, så snart Ambulance Syd rekrutterer det antal reddere, de har fået budget til, siger hun.

DF er tilfredse, men SF tvivler

Også Dansk Folkepartis Thies Mathiasen, andennæstformand i regionsrådet, er glad for udviklingen.

- For mig at se er alt, hvad vi har lavet indtil nu, rimeligt tilfredsstillende. Der har været seks procent nedetid, men den bliver stille og roligt forbedret, siger han.

Ida Damborg fra SF er mere kritisk over for driften hos regionens egen ambulancetjeneste. Hun påpeger, at den forbedrede nedetid bygger på andre forudsætninger end under Bios.

- Det er tilfredsstillende, at det går den rigtige vej med mindre nedetid. Men man skal huske på, at Ambulance Syd ikke skal levere så mange ambulancer og akutbiler, som Bios skulle. Så spørgsmålet er, om vi i virkeligheden får mere eller mindre ambulancetid nu end under Bios, siger hun.

Oprindeligt skulle Bios ifølge udbudskontrakten levere 61 ambulancer og akutbiler. Ved driftsstart var antallet nedjusteret til 58.

Senere besluttede regionen at nedlægge fire akutbiler, hvilket bragte antallet ned på 54, som også var kravet til Ambulance Syd ved hjemtagelsen af driften i august.

Fra årsskiftet er der igen nedjusteret, så regionens eget selskab nu skal levere 53 ambulancer og akutbiler. Og det er sandsynligvis for få, mener en bekymret Ida Damborg.

- Det er for ringe, at vi har skruet på, hvor mange ambulancer og akutbiler, der skal være. Jeg er bekymret for, om vi reelt leverer det antal, som vores leverandører kan levere, eller om vi leverer det antal, som borgerne har brug for, siger hun.

DF's Thies Mathiasen er rolig, så længe responstiden og servicen er i orden:

- Vi bedømte, at der var noget materiel, der ikke blev brugt så meget. Derfor blev det skåret lidt ned, og det er det antal, Ambulance Syd nu står med.

- Det kan godt være, der skal sættes yderligere ambulancer eller akutbiler ind. Men så længe vi kan holde os inden for de responstider og opfylde de forpligtelser, vi selv synes er i orden, er det okay. Vi følger udviklingen tæt, så vi er klar til at handle, hvis der sker udsving.

- Mere tid til akutte opgaver

På spørgsmålet om, hvorvidt det er fair at sige, at det går bedre, når antallet af ambulancer og akutbiler er skåret ned fra 61 i udbuddet til 53 i dag under Ambulance Syd, siger regionsrådsformand Stephanie Lose:

- Det er jo ikke nogen overraskelse, at vi har besluttet at spare nogle akutbiler væk. Det er en beslutning, der er truffet i fuld åbenhed i forbindelse med en sparerunde, som ikke har noget med overgangen fra Bios til Ambulance Syd at gøre, siger hun og fortsætter:

- Vi har så valgt at lave nogle justeringer, så ambulancerne kører færre sygetransporter og har mere tid til akutte opgaver. Så jeg køber ikke sammenligningen. Opgaverne bliver løst på kryds og tværs, og samlet set har vi flere beredskaber i dag end ved udbuddet, og vi har mere driftstid og opgavetid.

Hvad er årsagen til, at I bad om 61 ambulancer og akutbiler i udbuddet?

- Det har været baseret på de vurderinger, man har lavet på det tidspunkt. Nu har vi fået mere viden og indsigt i den drift, der har været. Og så har man valgt at omrokere, så flere opgaver løses af sygetransporter, mens der til gengæld er lidt færre ambulancer.

Så det har været for højt sat ved udbuddet?

- Nej, det er et spørgsmål om at få løst opgaverne bedre. Og det er sådan, vi sammen med vagtcentralen har vurderet, at vi får det bedst mulige driftsetup.

- Jeg har fuld tillid til, at vores administration, vagtcentralen og Ambulance Syd i fællesskab har kunnet afklare, hvordan man sikrer den bedste opgaveløsning til gavn for borgerne, siger regionsrådsformanden.