Patientsikkerheds-direktør efter nattevagt på hospital: Det har gjort stort indtryk

En 20-timers vagt skulle vise direktør, hvor vanskeligt registrering af patienter er for lægerne.

Overlæge Kristian Rørbæk Madsen og direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, på dagens pressemøde på Odense Universitetshospital. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Scanpix)

Der har den seneste tid været åben krig mellem landets læger og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Lægerne føler, at de skal bruge for meget tid på at registrere og dokumentere 'alle mulige selvfølgeligheder.' Tid, der altså går fra behandlingen af patienterne.

Derfor inviterede Kristian Rørbæk Madsen, overlæge på Odense Universitetshospital, Anne-Marie Vangsted, der er direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, med på en 20-timers vagt, der sluttede i dag.

- Som intensivoverlæge laver jeg dagligt hundredvis af mundtlige ordinationer. Og Anne-Marie, det har du set mig gøre aftenen og natten igennem. Og du ved, at jeg ikke har en jordisk chance for at nå at dokumentere dem.

- Jeg prøver bare at redde mine patienters liv, så godt jeg kan, fortalte Kristian Rørbæk Madsen på et pressemøde lige efter afslutningen på 20-timers vagten.

9035 underskrifter

Når lægerne ikke får dokumenteret alt til patientjournalerne, bryder de loven. Det så man i tilfældet fra Svendborg, hvor en yngre kvindelig læge i Østre Landsret blev dømt for skødesløshed og forsømmelse efter en patients død i 2013.

Det er domme som den, der, ifølge Kristian Rørbæk Madsen, gør, at der har udviklet sig et bebrejdelsessystem, hvor den enkelte læge står for skud.

- Det kan jeg godt leve med, for jeg har nogle år på bagen. Men jeg kan mærke på mine yngre kollegaer, at de bliver handlingslammede, når der sidder nogen og kigger med over skulderen og slår ned, hver gang de laver en ubetydelig fodfejl, siger han.

Derfor har Kristian Rørbæk Madsen startet en underskriftindsamling blandt læger.

Den skal bringe fokus på de overordnede problemer i sundhedssystemet og væk fra en aggressiv skyldskultur.

Underskriftsindsamlingen, der har kørt i ti dage, har fået tilsagn fra 9035 læger, og blev i dag overrakt til Anne-Marie Vangsted.

Tryg ved at blive behandlet på OUH

En vagt på 20 timer skulle være med til at give Anne-Marie Vangsted et indblik i, hvordan Kristian Rørbæk Madsen, sammen med sine kollegaer, arbejder på en helt almindelig vagt. Derfor havde det også været vigtigt for begge parter, at den røde løber ikke skulle rulles ud. Det skulle være uden filter.

- Det har gjort et rigtig stort indtryk på mig. Jeg har set et meget kompetent personale. Jeg ville være fuldstændig tryg ved at blive indlagt ved Kristian, siger Anne-Marie Vangsted og fortsætter:

- Jeg ser et meget samvittighedsfuldt arbejde, og jeg ser dokumentation, der bliver givet hvor det er rigtig vigtigt. Når det er rigtig vigtigt, så bliver det skrevet ned.

Vil samarbejde om løsning

Den lange vagt har givet Anne-Marie Vangsted syn for sagen. Efter at have overværet sundhedspersonalets arbejde, har hun fået en større forståelse for, hvordan dagligdagen ser ud på et af landets hospitaler.

- Det er meget vigtig, at man er tryg som patient, men det er også vigtigt, at man er tryg, når man arbejder i sundhedsvæsenet. Det er dét, der er et problem med. Og det tager jeg til mig. Det kan ikke nytte noget, at man ikke kan være tryg ved at gå på arbejde hver dag.

- Det skal vi have gjort noget ved, siger direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hun vil rigtig gerne være med til at fremme nogle ordentlige rammer i sundhedsvæsenet, der er til gavn for alle parter. Derfor opfordrer hun til et større samarbejde.

- Jeg ved godt, at det her det ikke kun handler om journalføring. Det skal vi have sat i gang, så der håber jeg, at I læger vil bidrage, så vi kan får nogle ordentlige regler, som i kan arbejde under, og hvor der ikke opstår tvivl om, hvad man skal. Det er dét, der bekymrer mig allermest, forklarer hun.