#DetKuHaVæretMig: Sundhedsminister får 13.625 underskrifter mod lægedom

Underskrifter og demonstration opfordrer til at styrke retssikkerheden for sundhedspersoner efter sag fra Svendborg Sygehus.

Først når den såkaldte Svendborgsag har været for Højesteret, vil Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) tage stilling til, hvad sagen får af lovmæssige konsekvenser. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Da en læge tidligere i år blev dømt for skødeløshed og forsømmelse af en patient, affødte det stor opbakning til lægen på sociale medier under blev hashtagget #DetKuHaVæretMig. I dag følges det op af en demonstration og 13.625 underskrifter til Sundhedsministeren Ellen Thrane Nørby (V).

Målet er at få ændret loven og styrket retssikerheden for sundhedspersoner, siger Lotte Møller Smedegaard. Hun er en af lægerne bag initiativet Læger for et bedre sundhedsvæsen, der står bag underskriftsindsamlingen og sammen med Yngre Læger mødes med Sundhedsministeren.

- Der er brug for, at man kikker på, hvad paragraffen med grov pligtforsømmelse dækker over. Man skal lære af sine fejl, men der er forskel på hvilke fejl, der skal retsforfølges, og hvilke der skal behandles i Disciplinærnævnet, siger hun.

Baggrunden for sagen er en sukkersygepatient, der døde i forbindelse med indlæggelse på Svendborg Sygehus i 2013. Lægen er dømt for at undlade at notere i patientens journal, at hun gav mundtlig besked til en sygeplejerske om at måle blodsukker, og for ikke efterfølgende at følge op på, om blodsukkeret blev målt.

Men i praksis stiller dommen urimelig krav til skriftlig dokumentation af de beskeder, som lægerne giver til sygeplejerskerne, siger Lotte Møller Smedegaard.

- Det handler ikke om ressourcer, men arbejdsgange. Vi giver en masse mundtlige ordinationer, som vi ikke skriver ned i samme øjeblik, vi udfører dem, for det kan vi rent praktisk ikke.

Også den del af dommen, der handler om opfølgning på patienten, ligger langt fra den daglige praksis på sygehusene, siger Lotte Møller Smedegaard.

- Ifølge dommen skal vi følge op på alle patienter, men det gør vi ikke. Vi har sindssygt dygtigt sygeplejersker, der følger op på de stabile patienter, og det er med til at sundhedsvæsenet fungerer.

Minister afventer Højesteret

Indtil videre er sagen blevet behandlet i Landsretten, men fordi den har principiel karakter, skal den videre til Højesteret. Først derfra vil Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby tage stilling til, hvad der skal ske.

- Nu skal Højesteret træffe deres beslutning, men på en række områder, skal der laves noget om, for den her sag har afdækket nogle udfordringer i en digital verden, hvor nogle af bekendtgørelser er skrevet til en verden, hvor ting foregår på papir.

Sagen har også kastet lys på et andet problem i sundhedsvæsenet, siger ministeren.

- Det handler om, at man nogle steder i sundhedsvæsenet ikke ledelsesmæssigt løfter opgaven med at sikre ordentlige arbejdsforhold for medarbejderne på gulvet.