Myndighed mistænker Falck for Bios-kaos

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen indleder nu en større undersøgelse af Falck, der mistænkes for at have hindret Bios’ implementering i Danmark.

Falck spændte ben for Bios' muligheder for at rekruttere ambulancereddere, vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. (© colourbox.com)

Har Falck bevidst hindret Bios’ muligheder for at implementere sig i Danmark?

Det spørgsmål vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu undersøge til bunds.

DR Fyn og Fyens Stiftstidende kan afsløre, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sendt en såkaldt ”meddelelse om betænkning” til Falck, hvori man fremsætter en række hypoteser om, at Falck skulle have forsøgt at hindre Bios’ opstart i Danmark.

Konkret skriver styrelsen, at Falck skulle have hindret Bios’ muligheder for at ansætte ambulancereddere ved at ansætte flere reddere, end Falck har brug for.

Samtidig skulle Falck have omtalt Bios negativt for at påvirke Falck-redderne til ikke at skifte til Bios.

Falck-chef afviser påstande

Falcks koncernchef, Allan Søgaard Larsen, afviser, at virksomheden har gjort noget forkert.

- Jeg vil gerne understrege, at Falck ikke er enig i de hypoteser, der er fremsat i den meddelelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sendt til os, siger Allan Søgaard Larsen i en pressemeddelelsen.

Udover at få udbetalt den rigtige løn til redderne, så kæmper Morten Hansen, direktør i Bios, også med at få vagtplanen til at gå op. (© (c) DR)

Han påpeger, at Danmark har oplevet en generel mangel på ambulancereddere, og det derfor har det været svært at skaffe reddere nok.

- Derfor gør vi selvfølgelig, hvad vi kan for at sikre, at vi har det nødvendige antal reddere i forhold til de ambulancekontrakter, vi har i de øvrige regioner. I sidste ende er det jo op til den enkelte redder selv at afgøre, hvilket selskab vedkommende ønsker at arbejde for, siger Allan Søgaard Larsen.

Han tilføjer, at Falck fortsat vil arbejde tæt sammen med myndighederne om den videre proces i sagen.

- Det er vigtigt for Falck, at vi får fjernet mistanken om, at vi har overtrådt lovgivningen. Vi har naturligvis ærgret os over, at vi tabte ambulancekontrakten i Region Syddanmark. Og ind i mellem har den ærgrelse nok givet sig udslag i lidt for voldsomme verbale udfald både internt og eksternt fra vores side. Det kan jeg godt fortryde, men jeg mener ikke, at det på nogen måde er en overtrædelse af konkurrencelovgivningen, siger Allan Søgaard Larsen.

Ikke afgjort endnu

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har siden juni 2015 undersøgt, om der var grundlag for at arbejde videre med en sag mod Falck og påstandene om, at selskabet skulle have misbrugt sin dominerede position på ambulancemarkedet.

Og viser det sig efter den videre undersøgelse, at Falck har brugt sin position til at hindre Bios’ indtog i Danmark, så er det i strid Konkurrencelovens § 11.

Den foreskriver, at at det er forbudt at udnyttet en dominerede stilling på arbejdet.

Men selvom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har besluttet at gå videre med sagen, så er det ikke ensbetydende med, at der venter en afgørelse lige om hjørnet.

Konkret skal styrelsen i gang med at indsamle yderligere oplysninger og data sagen, som skal bruges til at afklare, om styrelsens hypoteser er sande eller falske.

Når alle oplysninger indsamlet skal styrelses jurister vurdere sagen. Herefter følger en høringsperiode, hvor parterne kan gøre indsigelser, inden sagen til sidst ender på Konkurrencerådets bord, som træffer en afgørelse.

DR Fyn har kontaktet kontorchef hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jacob Schaumburg-Müller. Han ønsker dog hverken ønsker at be- eller afkræfte, om styrelsen har sendt en meddelelse om betænkning til Falck, da styrelsen ikke udtaler sig om sit arbejde, får eventuelle sager er fuldt færdigbehandlet.