Bios-redder står frem: Vi brød reglerne

Tidligere Bios-redder Casper Behrendt fortryder, at han brød arbejdsmiljølovgivningen og kørte ambulance flere døgn i træk.

Casper Behrendt stoppede som redder og tillidsmand på Bios-stationen i Kerteminde den 1. marts. Han står nu frem og fortæller dokumentarbare historier om dobbeltvagter og uregelmæssige lønudbetalinger. (Foto: © Peter Leth-Larsen, Jysk Fynske Medier)

Den 2. september 2015 satte ambulanceredder Casper Behrendt sig for første gang bag rettet i en af Bios' ambulancer.

Den 30-årige redder fra Kastrup havde opsagt sin stilling hos Falck i Region Hovedstaden for i stedet at prøve kræfter med den helt nye ambulanceoperatør som fastansat redder på stationen i Kerteminde.

30-årige Casper Behrendt satsede på en fremtid hos Bios. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

- Jeg glædede mig til at få nye udfordringer og få lov til at starte noget nyt op. Bios var den nye spiller på markedet, og som redder kunne man være med til at præge det, siger Casper Behrendt til DR Fyn.

Lysten til at sætte sit aftryk på Bios fik ham til at blive tillidsmand på stationen i Kerteminde. Et hverv han besad fra 30. november 2015, til han stoppede i Bios den 29. februar i år.

- Når der kommer en ny spiller på markedet, stiller det krav til de selskaber, der er der i forvejen, og de bliver nødt til at oppe sig. Det er sundt med noget nytænkning, fortæller Casper Behrendt.

Masser af udfordringer og ekstravagter

Men fra Bios overtog ambulancedriften den 1. september, begyndte udfordringerne hurtigt at melde sig for Casper Behrendt og kollegaerne.

- Der kom en masse besked om ekstravagter, og vi kørte mange dobbeltvagter. For skulle driften løbe rundt, så krævede det, at mange af os tog ekstravagter, husker Casper Behrendt.

Manglen på mandskab var så stor, at vagtplanen ville falde fra hinanden, hvis redderne ikke var villige til at træde til. Derfor var Casper Behrendt klar til at trække sin del af læsset.

- Jeg tænkte, at det var hjælp til selvhjælp. Vi fik et honorar for at tage ekstravagterne, og jeg ville selvfølgelig gerne tjene en ekstra skilling, siger Casper Behrendt.

Fra Fyn til Jylland og tilbage igen

I oktober kørte han flere gange både tre og fire døgnvagter efter hinanden på forskellige Bios-stationer på Fyn og i Jylland.

Det fremgår af den vagtplan, som Casper Behrendt har vist til DR Fyn og Fyens Stiftstidende.

- De fleste gange foregik det ved, at Bios slog nogle vagter op på intranettet, og så kunne man byde ind. Men man kunne også risikere, at man blev ringet op af driftvagten og spurgt, om man var interesseret i at fortsætte fordi, der manglende en mand, siger Casper Behrendt.

Casper Behrendt vidste godt, at de mange døgnvagter i træk var et brud på reglerne.

Han forsvarede det over for sig selv med, at ekstravagterne lå på stationer med få udrykninger.

- Vi ville gerne have, at Bios kom godt i gang. Jeg ville gerne hjælpe til, så godt jeg kunne, og det var en af mulighederne, siger Casper Behrendt.

Hjælpen kom aldrig

I dag fortryder han, at han kørte flere døgn i streg.

- Set i bakspejlet er det ikke i orden. Man er blevet presset hele vejen igennem, og tingene skulle bare løbe rundt, fortæller Casper Behrendt og uddyber:

- Jeg ville gerne have, at det gik godt. Kunne jeg gøre det om, så havde jeg taget ekstravagter, men ikke dobbeltvagter.

Når Casper Behrendt kigger tilbage, fortryder han, at han tog dobbeltvagter. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Samtidig havde han og de andre reddere en forventning om, at situationen snart ville blive bedre. For det var præcist, hvad Bios-direktør Morten Hansen flere gange lovede dem.

Ifølge direktøren var der nemlig både danske og tyskere reddere på vej til undsætning for at aflaste de hårdtarbejdende Bios-reddere.

- Vi hørte hele tiden: Nu kommer der 40 nye reddere. Nu kommer 60 flere. Tyskerne er på vej, de skal bare lige godkendes, og så kunne driften være optimal. Men det fortsatte, og 1. januar 2016 besluttede jeg, at nu skulle det stoppe, siger han.

Ingen tillid til ledelsen

Han oplevede i samme periode, at Bios' ledelse blev mere og mere fjern fra medarbejderne. Til sidst var tilliden til ledelsen og særligt direktør Morten Hansen helt væk hos Casper Behrendt.

- De var svære at få fat i. Når man ringede, gik telefonen direkte på telefonsvareren, eller når man sendte en sms, fik man en besked om, at der ville blive ringet tilbage, men man hørte aldrig noget, forklarer han.

Som tiden gik, blev overvejelser om at forlade Bios også større og større for Casper Behrendt.

Særligt fordi situationen på redderfronten på ingen måde blev forbedret, samtidig med mange reddere ikke fik udbetalt den korrekte løn.

I januar tog han konsekvensen og opsagde sin stilling hos Bios med udgangen af februar.

Casper Behrendt forlod Bios efter seks måneders og med en indtægt, der var forøget med mere end 100.000 kroner takket være de mange ekstravagter.

Han fremhæver det gode kammeratskab mellem redder og den store tillid, som blev vist til dem, som de mest positive ting hos Bios. Casper Behrendt begyndte 1. marts som ambulanceredder i Region Hovedstaden.