Mindre pyroteknik og flere lommeaskebægere skal forhindre brand på Tinderbox

Høj sol og varme har fået arrangørerne af den fynske festival til at sætte fokus på madboder, smøger og pyroteknik

Knastørt vejr og afbrændingsforbud i Odense får Tinderbox til at appellere til rygeres sunde fornuft (Foto: © Jonatan Grau Møller)

Sol, sol og atter sol.

Det er vejrudsigten for dette års udgave af Tinderbox Festival, der afholdes i Tusindårsskoven i Odense.

Men det tørre vejr har givet arrangørerne en udfordring. Der er nemlig afbrændingsforbud i Odense Kommune.

Da festivalen finder sted inde i en skov, opfordrer Tinderbox sine gæster til at være særligt opmærksomme på, hvordan de skiller sig af med deres cigaretskodder.

- Det er svært at styre, hvor folk gør af deres cigaretter. Så det vi kan gøre er at opfordre folk til at benytte deres sunde fornuft og sige, at man skal deponere sine skodder på en ordentlig måde, fortæller John Fogde, der er pressechef på Tinderbox.

  • På storskærmene ved scenerne opfordrer Tinderbox gæsterne til ikke at smide de brandfarlige cigaretskodder i naturen. (Foto: © Jonatan Grau Møller)
  • For at undgå brandfare og svineri, giver Tinderbox gratis lommeaskebægere. (Foto: © Jonatan Grau Møller)
1 / 2

En opfordring som bliver delt af myndighedschef i Beredskab Fyn Kenny Christensen. Han fortæller, at det imidlertid ikke er på selve festivalpladsen, at brandfaren er størst.

- Græsset på pladsen er så kort, at det ikke er dér, det udgør en risiko. Men der er også nogle bagområder, som man skal være opmærksomme på, ligesom der er nogle publikumsveje udenfor pladsen. Men der er det normalt fornuft, at man ikke bare smider sine cigaretskodder, siger han.

Derfor kan man i barerne rundt om på festivalen få udleveret et gratis lommeaskebæger, så man altid kan komme af med dine skodder uden at smide dem på græsset.

Med et lommeaskebæger kan man være sikker på, at man kan komme af med sine cigaretskodder uden at starte en brand. (Foto: © Jonatan Grau Møller)

Mindre pyroteknik

Det er dog ikke kun cigaretskodderne, der er et problem.

Flere kunstnere medbringer spektakulære sceneshows, der involverer pyroteknik. Men i sidste øjeblik kan nogle kunstnere blive nødt til at ændre på deres planer.

- Der kommer til at være en indskærping af pyro og de retninger, de må skyde. Så det bliver nok ikke i det omfang, som man har oplevet tidligere på Tinderbox. Hvis vi kan afvikle 90 procent af det planlagte pyro er vi tilfredse, fortæller John Fogde og fortsætter:

- Som gæst ved man ikke, hvad man går glip af. Så jeg tror ikke, at det er noget, der kommer til at påvirke i synderlig grad. Men det kan godt være, at der er nogle fontæner, der ikke bliver fyret af denne gang.

Alle kunstnere har skulle sende en ansøgning til brandmyndighederne for at få godkendt deres fyrværkerishows. Ud fra dem har Beredskab Fyn givet betinget tilladelse til at bruge pyro, som udgør en lille eller slet ingen risiko.

- Det vil sige, at man som udgangspunkt ikke vil komme til at se noget af det fyrværkeri, der flyver langt væk fra scenen, forklarer myndighedschef Kenny Christensen.

Det er særligt på scenen for elektronisk musik, Magicbox, at der bliver brugt pyroteknik. BIlledet er fra en koncert på Tinderbox sidste år.

Risiko ved madboder

Der hvor Tinderbox har foretaget de største indskærpelser, er hvor der laves mad.

Flere steder på pladsen er der madboder, der tilbereder maden under åben ild. Her er der blevet lagt nogle brandsikre metalplader ud, ligesom der i år er større fokus på adgangen til vand.

- Der er nogle regler for hvor mange meter, der må være fra åben ild til vandslanger og skumslukkere og lignende. De regler er blevet ændret lidt, så man skal kunne få adgang til vand meget, meget hurtigt, hvis uheldet er ude, siger John Fogde.

Alle foranstaltningerne er taget i samarbejde med relevante myndigheder, og Tinderbox sørger for hele tiden at have personale, der holder opsyn med, hvordan varmen påvirker pladsen og publikum.

Derudover vil man via sociale medier, storskærme og konferenciererne opfordre folk til ikke at smide skodderne i naturen.

- Vi føler, at vi kan lave en festival, som vi kan være stolte af, og som vores gæster kan føle sig sikre på. Og jeg er overbevist om, at vores gæster er intelligente nok til at se, at det ikke er en god idé at kaste åben ild ind i en skov, siger John Fogde.