Region Syddanmark havde ikke behøvet at vente på en konkurs, hvis man ville af med det skandale- og kriseramte ambulanceselskab Bios.
Det er vurderingen fra kuratorerne for Bios’ konkursbo i en hemmelig redegørelse, som DR og Avisen Danmark er i besiddelse af.
Redegørelsen er lavet for at klarlægge, om regionen kan gøre krav i konkursboet om knap 42 millioner kroner i løn og feriepenge, som de tidligere Bios-reddere har gjort krav på, efter de kom i klemme, da Bios gik konkurs i juli sidste år.
Kuratorerne konkluderer, at Bios’ manglende evne til at opfylde kontrakten med regionen var så stor, at regionen kunne have smidt selskabet på porten flere måneder inden konkursen.
De to kuratorer fra advokatfirmaerne Brun & Hjejle og Andersen Partners skriver:
”Det er kuratorernes vurdering, at da konkursbegæringen blev indgivet den 25. juli, var Bios i aktuel misligholdelse af kontrakten, og misligholdelsen var så væsentlig, at regionen kunne have hævet kontrakten.”
Flere måneder med elendighed
Men Bios’ mislighold af kontrakten med regionen var ikke kun noget, som stod på i månederne op til konkursen 27. juli sidste år.
Allerede da Bios overtog ambulancedriften i tre af fire delområdet i Region Syddanmark efter Falck den 1. september 2015, havde selskabet massive problemer og led af en akut mangel på reddere til at bemande ambulancerne.
Det betød, at selskabet i lange periode måtte lade flere ambulancer og akutbiler blive holdende i garagerne.
Problemerne med Bios' drift og evnen til at leve op til kontrakten fortsatte ind i 2016 og begyndte at presse Bios' økonomi på grund af store omkostninger til rekruttering.
Regionen frygtede derfor, at Bios ville bryde sammen og efterlade den syddanske ambulancetjeneste i ruiner. Det fik regionen til at arbejde på en plan for at overtage ambulancedriften i et halvt år før konkursen.
Det arbejde vurderer både Lønmodtagernes Garantifond og konkursboets kuratorer gør det ud for en virksomhedsoverdragelse, hvor regionen har overtaget alle forpligtigelser over for de tidligere Bios-medarbejdere.
Derfor har begge afvist at dække ubetalt løn og ferie fra Bios-tiden, som regionen nu hænger på.
Stor erstatningssag på halsen
Thyge Nielsen (V), formand for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark, er dog uenig i, at regionen kunne have ophævet kontrakten og undgået et dramatisk efterspil.
- Efter vores juristers vurdering kunne vi ikke opsige kontrakten. Vi spurgte vores rådgiver, Kammeradvokaten direkte, om vi havde mulighed for at opsige kontrakten. Der var meldingen helt ind til det allersidste, at der ikke var juridisk grundlag for at opsige kontrakten. Hvis vi gjorde det, ville vi risikere at få en meget, meget stor erstatningssag på halsen, fordi det ville være uberettiget kontraktbrud, siger Thyge Nielsen.
Han kalder kuratorernes vurdering for en "klassisk juridisk situation".
- Det er igen et eksempel på, at der er forskellige vurderingen alt efter hvilke jurister, du spørger. Om de jurister kuratorerne har tilrådighed er klogere, end dem Kammeradvokaten har, ved jeg ikke. Men vi valgte altså at følge Kammeradvokatens rådgivning, siger Thyge Nielsen.