Her kommer sygeplejersken før ambulancen

Varde Kommunes hjemmesygeplejersker er også akuthjælpere. Andre burde overveje samme model, mener regionens præhospitale formand.

Hjemmesygeplejerske Lene Bruun er en af dem, der rykker ud, før ambulancen kommer. "Jeg oplever, at vi beroliger folk, fordi vi kan være der hurtigt, og de ved, at så bliver der gjort noget rigtigt", siger hun. (Foto: © Dr Fyn)

Hjemmesygeplejerske Lene Bruun har efterhånden prøvet det masser af gange: Alarmen går, og hun skal skynde sig af sted som akuthjælper.

- Jeg har været ude til mange forskellige ting. Alt fra et barn med feberkramper, hjerteproblemer, en mand der er faldet ned af en stige eller et trafikuheld. Det kan være alt muligt, fortæller Lene Bruun.

Hun er til daglig hjemmesygeplejerske i Ølgod og omegn – et område, hvor der kan være langt mellem husene, og hvor ambulancen også kan være lang tid om at nå frem.

Derfor har regionen lavet en aftale med kommunen om, at hjemmesygeplejerskerne, der kører i de tyndt befolkede områder, kan tilkaldes som akuthjælpere, når folk ringer 112 og har brug for hjælp.

Hjemmesygeplejerskerne tilkaldes, hvis de kan nå frem før ambulancen. Det vurderer alarmcentralen AMK i Odense, der dækker hele Region Syddanmark.

- Folk føler, der bliver gjort noget

I snit bliver sygeplejerskerne i Varde kaldt ud 1-3 gange om ugen, og de er oftest den første hjælp på stedet, indtil ambulancen når frem.

- Jeg oplever, at folk er glade for, at vi kommer. Vi kan være der hurtigt, og det gør en stor forskel. Det beroliger dem, og jeg tror, de føler, at der bliver gjort noget. Når en sygeplejerske kommer, så ved de, at der bliver gjort noget rigtigt, siger Lene Bruun.

Regionen betaler hver år godt 700.000 kroner for at bruge hjemmesygeplejerskerne som akuthjælpere.

- Det er en opgave, som sygeplejerskerne er glade og stolte af. Mange af dem er jo også indbyggere i kommunen og bevidste om, hvilken tryghed det giver, at den præhospitale indsats er stærk, siger Rigmor Jensen, der er leder af sygeplejen i Varde Kommune.

- Vi skal bruge de ressourcer, der er

En ordning som den i Varde, kunne med fordel overvejes andre steder i regionen, mener formanden for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V).

- Hvis der er folk ude i fædrelandet i forvejen, der har en sundhedsfaglig uddannelse og kan gøre en forskel, fordi de kan nå hurtigere frem end ambulancen, så kan vi lige så godt bruge dem også, siger Thyge Nielsen.

Han afviser, at ordninger med hjemmesygeplejersker som akuthjælpere er en undskyldning for at spare på ambulancerne.

- Jeg vil ikke fralægge mig ansvaret, slet ikke. Men vi er nødt til som borgere at se på, om vi kan løse opgaver lige så godt med nogle af de ressourcer, vi har i forvejen, siger Thyge Nielsen.

- Giv os hellere en akutbil

Et andet sted i regionen – i Faaborg-Midtfyn Kommune – kæmper borgerne lige nu for at få deres akutbil tilbage, efter den er blevet sparet væk. Og her bryder talsmand Andreas Møller sig ikke om en løsning med hjemmesygeplejersker i stedet.

- Selv om de er godt uddannede, så kan de stadig ikke behandle på samme måde som en paramediciner. Og så synes jeg faktisk hjemmesygeplejerskerne har rigeligt travlt som det er, siger han.