Ekspert sår tvivl om Lønmodtagernes Garantifonds afgørelse

Modsat garantifondens holdning var det okay, at Region Syddanmark havde gjort sig klar til Bios' konkurs, siger en ekspert i konkursret.

Ambulanceselskabet Bios gik konkurs i juli. Efterfølgende har Region Syddanmark overtaget driften under navnet Ambulance Syd. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Lønmodtagernes Garantifond kan alligevel komme til at betale den løn, som de tidligere Bios-reddere har til gode hos deres gamle arbejdsgiver. Også selvom de har sagt nej.

Det mener ekspert i konkursret ved Københavns Universitet Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen.

Tidligere i dag kom det frem, at Lønmodtagernes Garantifond afviser at betale den manglende løn til redderne, fordi de vurderer, at Region Syddanmarks overtagelse af Bios’ ambulancedrift var nøje planlagt inden konkursen.

Ifølge Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen er det dog en helt normal praksis, at regionen forbereder sig.

- Det er jo helt okay, at en region har en kriseplan liggende i skuffen, der handler om, hvad den vil gøre, hvis ambulancevirksomheden går konkurs. Det er jo ikke det samme som, at man har overtaget ambulancedriften.

- Efter min opfattelse er det tvivlsomt, om Lønmodtagernes Garantifond kan nægte at betale, siger juraprofessoren.

Hvis ikke garantifonden betaler, står Region Syddanmark med en regning på mindst 50 millioner kroner.

Ifølge Kim Sommer Jensen, juraprofessor på Aarhus Universitet, er det dog svært at spå om udfaldet, hvis sagen skulle ende i retten.

- Der findes fortilfælde, hvor Lønmodtagernes Garantifond har fået medhold i, at der var planlagt en virksomhedsoverdragelse før en konkurs. Derfor skulle de ikke betale, fortæller han.

Ifølge regionsrådsformand Stephanie Lose (V) har regionen endnu ikke officielt modtaget afgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond.

Når Region Syddanmark modtager den, vil politikere, embedsmænd og rådgivere drøfte, hvad regionens næste træk bliver.