Det er en god ordning, og intentionen er at finde og udnytte de ressourcer, den enkelte er i besiddelse af.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) forsvarede i dag ordningen med de såkaldte ressourceforløb.
Alle langtidssyge skal have en mulighed for at komme i arbejde, uanset om det så er 12 minutter om ugen, og intentionen er også at forsøge at udvikle den enkelte, så det måske kan blive til mere.
Jørn Neergaard Larsen var kaldt i samråd af SF'eren Karsten Hønge. Han mener, det er gået for vidt med ressourceforløbene, hvor selv meget syge bliver vurderet, og nogen arbejder helt ned til ganske få minutter om ugen og har seng med på arbejde, så de kan hvile.
Førtidspensionsreformen lægger op til, at færre skal have førtidspension. Det betyder ifølge reformen, at syge skal igennem et ressourceafklaringsforløb, medmindre 'det er helt åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle arbejdsevnen'.
Kritikere kalder det en spareøvelse, for ydelsen på et ressourceforløb svarer til kontanthjælpen og er altså væsentlig lavere end førtidspensionen.
Jørn Neergaard Larsen afviste på dagens samråd:
- Målet med ressourceforløb er at udvikle borgerens arbejdsevne. Det er ikke at arbejdsprøve borgeren, som der hentydes til i spørgsmålet. Det handler om at fokusere på borgerens muligheder og få lagt en strategi for at få udviklet borgernes muligheder. Det er også vigtigt, at sige, at førtidspensionen ikke blev afskaffet med reformen, heller ikke for de helt unge, sagde han.
Førtidspension er stadig en mulighed
Han pointerede også, at personer, der er så syge eller har så betydelige funktionsnedsættelser, at det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne, skal fortsat tilkendes førtidspension.
Men Jørn Neergaard Larsen mener også fortsat, at førtidspensionsreformen var et paradigmeskifte - som han udtrykte det - i forholdet til, hvordan vi som samfund ser på vores mest udsatte borgere, nemlig som en gruppe der ikke bare skal parkeres på offentlig forsørgelse.
Ministeren: Ingen skal bare parkeres
Jørn Neergaard Larsen sagde dog, at han opfordrer landets kommuner til at lette trykket på speederen en lille smule og lade helt åbenbare sager blive afgjort, så den syge kan komme på førtidspension i stedet for at skulle igennem arbejdsprøvning og ressourceforløb.
Samrådet varede to timer, og selvom Karsten Hønge (SF), der havde indkaldt til samrådet, ikke fik helt den luns, han havde regnet med, så var han alligevel godt tilfreds med de signaler, der ifølge ham kom fra ministeren:
SF: Ministeren skal holdes fast
- Ministeren indrømmer, at der er stor forskel mellem ordene og intentionerne ovre på Christiansborg og virkeligheden ude i kommunerne. Og det skal han altså holdes fast på, også fordi han bagefter siger, at han vil indgå i en snak med kommunerne om, hvordan vi kan blive bedre til at håndtere de her ressourceforløb. Og det er jeg godt tilfreds med, lyder det fra Karsten Hønge
Karsten Hønge mener, at nogen kommuner går for vidt i forsøget på at få arbejdsprøvet borgere.
Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen, at alle syge skulle igennem et ressourceforløb. Dette er ikke korrekt - man kan - også i dag efter reformen - få førtidspension, hvis det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen.