Dansk brandmand i Sverige: ”Deres taknemmelighed varmer”

45-årig Daniel Mogensen fra Rønne bekæmper lige nu de svenske skovbrande.

45-årig Daniel Mogensen er en af 60 danske brandfolk, som i øjeblikket kæmper mod de svenske skovbrande. (Foto: © Daniel Mogensen)

I byen Ljusdal – cirka 150 kilometer nord for Stockholm - truer flammerne den svenske natur og et nærliggende kraftværk.

Og her hjælper nogle af de 60 danske brandmænd de svenske myndigheder med at stoppe flammerne. En af dem er Daniel Mogensen fra Rønne på Bornholm, hvor han arbejder som frivillig brandmand hos Beredskabsstyrelsen.

I weekenden tog han til Sverige for at hjælpe sine svenske kolleger med at bekæmpe de massive skovbrande, som den seneste tid har hærget vores naboland.

Og det er både oplevelsen og glæden ved at hjælpe, der har fået Daniel Mogensen til at forlade sit hjem i Østersøen for i stedet at tage nordpå med en brandhjelm på hovedet og en slange i hænderne:

- Jeg er taget afsted for oplevelsen Det er jo noget, man ikke kommer til at opleve igen, og så er det for at hjælpe. Der er jo nogen, der er i nød, og dem vil jeg gerne hjælpe, hvis jeg kan, siger han.

Svenskernes påskønnelse kan ikke kun spores blandt Daniel Mogensens svenske brandkollegaer, men også hos de lokale, som gør meget ud af at vise, hvor stor en betydning det danske bidrag har for dem.

- De er ovenud lykkelige, der er så mange donationer, og på vejen herop fik vi sodavand på tankstationer, bilister dyttede og langs vejen stod folk og vinkede til os, siger den bornholmske brandmand.

Daniel Mogensen hæfter sig især ved en episode på en svensk tankstation på vej mod Ljudsdal, hvor han kom ansigt til ansigt med en af de lokale.

- På en tankstation kom en ældre herre hen til mig og sagde: ”Goddag, og tusind tak for hjælpen, og vi er meget taknemmelige", og det varmer i hjertet, siger han.

Flammernes færden er stoppet

I det område, hvor Daniel Mogensen kæmper mod flammerne, er kampen mod ilden trukket op i en slags frontlinje, hvor bornholmeren og hans danske kolleger for alt i verden skal forsøge at holde den flammende offensiv tilbage.

Og det er indtil videre lykkedes, men det handler om at holde godt øje med flammerne, siger han:

- Vi går på en linje, hvor vi eksempelvis har en vej, hvor det har brændt på den ene side, men hvor ilden stadig kan blusse op, så vi går og sørger for, at ilden ikke spreder sig til den anden side af vejen, hvor der ikke har været brand, siger Daniel Mogensen.

De svenske myndigheder får i øjeblikket hjælp af otte EU-lande, som tilsammen bidrager med over 340 mennesker, syv helikoptere, 60 køretøjer og syv fly.

De 40 skovbrande i Sverige vurderes til at have ødelagt for 650 millioner kroner skov.