Græske og svenske skovbrande: Sådan bekæmper Europa flammerne

Fly, mandskab og videokonferencer skal hjælpe landene i kampen mod flammerne.

Europæiske lande har sendt både helikoptere og fly til Sverige for at bekæmpe de store skovbrande. (Foto: © 11393 Robert Henriksson/TT, Scanpix)

I disse dage hærger talrige skovbrande flere steder i Sverige, hvor hektar efter hektar af skov bliver opslugt af flammerne.

Samtidigt raser voldsomme naturbrande både vest og øst for den græske hovedstad, Athen, og har indtil videre kostet omkring 60 mennesker livet.

Begge steder har myndighederne anmodet om hjælp fra udlandet - og her træder et særligt beredskab til.

EU har nemlig en såkaldt civilbeskyttelsesmekanisme, der kan iværksættes for at komme lande til undsætning, hvis en skovbrand er blevet for stor.

Det er netop denne indsats, som Sverige og Grækenland er afhængige af lige nu.

Fly, helikoptere og videokonferencer

De svenske skovbrande har ført til, at en rekordstor EU-styrke er sendt til Sverige. Hjælpen består indtil videre af omkring 350 mennesker, syv helikoptere, 60 køretøjer og syv fly.

Hjælpen kommer i det svenske tilfælde fra otte EU-lande samt Norge som led i det europæiske beredskab, hvor i alt 34 europæiske lande er gået sammen om at stille ressourcer til rådighed ved internationale katastrofer.

Grækenland har ligeledes anmodet om hjælp, hvilket indtil videre har fået Spanien til at sende to brandfly afsted, mens Cypern hjælper med 60 brandmænd.

Det er de enkelte landes eget ansvar at melde, at de har brug for hjælp. Herefter koordineres indsatsen af Europa-Kommissionens Beredskabskoordineringscenter (ERCC), der blandt andet er med til at betale for, at de hjælpende hænder når frem.

Beredskabet overvåger løbende situationen i Europa ved hjælp af blandt andet satellitbilleder og meldinger fra medlemslandene.

I løbet af sommeren, hvor risikoen for naturbrande er størst, afholdes ugentlige videokonferencer mellem landene, der er særligt udsatte for de ødelæggende flammer.

Danmark hjælper på den anden side af Øresund

Selv om de voldsomme naturbrande uden for Athen indtil videre har kostet mindst 60 menneskeliv, er der ikke udsigt til, at der skal sendes dansk assistance sydpå.

- Grundlæggende har vi rigtig meget beredskab i de europæiske lande og i EU, men det handler også om at kunne gøre en forskel på stedet, og om man er dimensioneret til at kunne sende brandfolk til Grækenland, siger Jens Oddershede, chef for internationalt beredskab i Beredskabsstyrelsen.

- Vi har fra dansk side sendt det beredskab, vi kunne, til Sverige. Lige nu regner vi ikke med at sende nogen til Grækenland, siger han til DR Nyheder.

Ifølge beredskabschefen er der tale om en stor udfordring for grækerne, selv om de har forberedt sig på naturbrande i sommerperioden.

- De prøver at dimensionere deres beredskab efter det, men nogle gange er udfordringen bare for stor, som den er lige nu, siger Jens Oddershede.

Der er i alt omkring 60 danske brandfolk i aktion i Sverige, hvor de efter planen skal forsætte arbejdet indtil den 5. august, lyder det fra Beredskabsstyrelsen.