Angstramte unge hjælper hinanden med at håndtere de mørke tanker

På Bornholm hjælper de unge hinanden med at få bugt med både angst og depression.

Mette Kathrine Nielsen og Søren Wellejus hjælper angstramte unge med at håndtere angst og depression. (Foto: Mette Kathrine Nielsen)

Vi har alle brug for mennesker, der forstår os. Også når det handler om at overvinde psykisk sygdom.

Mange kæmper med diagnoser som angst og depression i mange år uden at få den rette hjælp, men det kan faktisk godt lade sig gøre at lære at tackle de usynlige symptomer.

Det er i hvert fald erfaringen fra Bornholm.

Her har 22-årige Mette Kathrine Nielsen og 30-årige Søren Wellejus hjulpet ti af øens unge med at holde sindet fri for de mørke tanker.

De to har netop ageret instruktører på et to måneder langt kursus, som skal få øens angstramte unge til at få styr på deres angst, så de unge ikke låses fast i den psykiske sygdom.

Kurset ”Lær at tackle din angst og depression” for unge mellem 15 og 25 hører under Bornholms Socialpsykiatri og har kørt siden april måned, og den sidste kursusgang var i denne uge.

- Jeg kan give mine erfaringer videre og tage udgangspunkt i mig selv. Det gør, at de unge ikke føler sig så alene, siger Mette Kathrine Nielsen.

Hun har siden teenageårene selv kæmpet med både angst og depression. Et mangeårigt psykologforløb har dog fået hendes tanker under kontrol, og nu hjælper hun andre unge med det samme.

Mette Kathrine Nielsen er sikker på, hendes erfaringer har fået de unge til at indse, at der er altså et liv på den anden side:

- Når jeg tager udgangspunkt i mig selv og siger: 'at dengang jeg havde angst eller en depression', så havde jeg det sådan og sådan, så giver det de unge noget håb og tro på, at de også kan komme videre på et tidspunkt, siger hun.

Mette Kathrine Nielsens kollega Søren Wellejus har også haft angsten tæt ind på livet - Som 18-årig begyndte sygdommen at sætte sig i ham, og til sidst blev det så slemt, at han ikke turde at omgås andre mennesker.

En kontaktperson og en psykiater fik dog Søren på rette vej, og det gjorde, at han i dag har mod på at dele ud af egne erfaringer:

- Jeg syntes, at det kunne være sjovt at bruge mine egne erfaringer og gå ud og lære andre noget. I stedet for bare at isolere sig selv derhjemme, siger han.

Hjælpen går begge veje

De unge deltagere er dog ikke de eneste, som lærer noget på kurset. For Sørens kamp mod angsten er endnu ikke slut, men når han taler åbent om sin sygdom, så er det som medicin for hjernen, siger han:

- Det betyder jo, at jeg også får trænet mine færdigheder både som instruktør, men også håndteringen af min egen angst. En af mine problemer er, at tale foran folk, så jeg udfordrer mig selv ved hvert kursus, siger Søren Wellejus.

Noget Mette Kathrine Nielsen kan genkende. For når hun taler om sine egne erfaringer med angsten, så rykker de mørke tanker også længere væk, siger hun:

- Det er det første, jeg har fundet, som har givet mig mening. Jeg har aldrig været en del af noget, så jeg synes, at det er rigtig fedt, også bare kunne give min erfaring videre, så man kan bruge noget af det negative til noget positivt, siger hun.

Der er allerede planlagt endnu et kursusforløb med opstart i efteråret, og Regionskommunen håber, at det kan blive et fast tilbud på Bornholm.