En 19-årig britisk kvinde har fået frataget sit statsborgerskab efter at være rejst ned til terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien. Hun rejste fra Storbritannien som 15-årig og vil nu hjem igen.
Det samme skal Danmark gøre med danskere, som fortsat befinder sig i Syrien eller Irak for at slås for den islamistiske terrorbevægelse, foreslår Dansk Folkeparti.
En rejse til Islamisk Stats områder skal helt automatisk koste det danske statsborgerskab, og det er uanset, om man har dobbelt statsborgerskab eller ej. Det siger partiets integrationsordfører, Martin Henriksen, til DR Nyheder.
Dansk Folkeparti er derved parat til at bryde internationale konventioner og gøre danskere statsløse.
- Hvis man kan dokumentere, at man har været i et område, hvor Islamisk Stat eller andre islamistiske grupperinger har været, skal det i sig selv være grund til, at man får frataget sit danske statsborgerskab, siger Martin Henriksen.
'De har vendt ryggen til Danmark'
Han påpeger, at forslaget ikke skal gælde personer, der har været udsendt af officielle danske myndigheder eller har arbejdet for en anerkendt nødhjælpsorganisation.
- Når nogen rejser ned og kæmper for Islamisk Stat, har man det ultimative bevis på, at man ikke længere ønsker at være en del af det danske fællesskab. Vi ser det sådan set som en beslutning, de selv har truffet, og vi foreslår bare at følge op på den beslutning. De har jo vendt ryggen til Danmark, siger Martin Henriksen.
Dansk Folkeparti har ikke fået alle juridiske udfordringer afklaret og arbejder fortsat på at få detaljerne på plads, inden man om 'nogle uger' vil fremlægge et konkret forslag i folketingssalen.
En model kan være at opsige Danmarks forpligtelse i statsløsekonventionen, siger Martin Henriksen. Partiet overvejer også at skrive ind i en dansk lov, at man 'med fuldt overlæg' bryder konventionen ved automatisk at fratage Syriensfarere deres danske statsborgerskab.
- Vi lægger os fast på en model, når vi fremsætter forslaget, siger han.
Martin Henriksen, hvad hvis der er tale om danske statsborgere, der er blevet radikaliseret over nettet og derefter er rejst til Syrien?
- Det, at man er blevet radikaliseret på internettet eller i en moské, skal ikke være noget, der gør, at man undgår at miste sit statsborgerskab. Der er jo ingen af dem, der er rejst til Syrien på et sagligt grundlag, og de er dybest set alle sammen hjernevaskede, siger Martin Henriksen.
Hvad så, hvis folk fortryder og angrer deres handlinger?
- Vi lægger ikke op til, at der skal være en chance til. Det er så alvorlig en beslutning at være aktiv i Islamisk Stat. Det er den ultimative fravælgelse af Danmark. Man kan ikke komme rendende tilbage nu, hvor Islamisk Stat har tabt, og man kan ikke komme og sige, at man fortryder. Det er utilgiveligt og illoyalt over for Danmark.
Hvordan forholder I jer til, at der kan sidde børn i Danmark, hvis far eller mor med jeres forslag kan få forment adgang til Danmark?
- Der vil være børn, som ikke kan genforenes med far eller mor i Danmark, hvis de har været aktive i Islamisk Stat. De sociale myndigheder må vurdere, om der er grundlag for at tvangsfjerne børnene fra hjemmet, fordi der er stor risiko for, at de er præget af en ideologi, der giver dem et forskruet syn på det danske samfund, siger Martin Henriksen.
Venstre vil gå til stregen
USA's præsident, Donald Trump, opfordrede forleden europæiske lande til at hente de krigere hjem, som USA tilbageholder i Syrien.
Men den idé var hverken Venstre, Konservative eller Socialdemokratiet med på. De bør retsforfølges i Syrien, lød det.
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, siger til DR Nyheder, at partiet er enig i, at syrienskrigere med dobbelt statsborgerskab skal kunne fratages deres danske.
Men regeringspartiet er ikke parat til at bryde nogen internationale konventioner.
Dog viser sagen med den britiske pige i Syrien, at mulighederne skal undersøges nærmere.
Den britiske pige har nemlig fået frataget sit statsborgerskab, selvom hun ikke har et andet. Til gengæld har hendes forældre - udover deres britiske pas - også statsborgerskab i Bangladesh. Det er de britiske myndigheders vurdering, at pigen kan søge om statsborgerskab i Bangladesh.
- Vi skal have vurderet, hvad der rent juridisk kan lade sig at gøre og ikke kan lade sig at gøre med dem, som kun har dansk statsborgerskab. Vi ønsker ikke at bryde konventioner, men vil gå til stregen. Vi skal sende et signal om, at de ikke er velkommen, og vi ønsker ikke at få dem tilbage til Danmark, også fordi de udgør en sikkerhedsrisiko, siger Michael Aastrup Jensen.
Hvor mange danskere kæmper for IS?
- •
Ifølge PET's seneste vurdering af terrortruslen fra januar sidste år, udgør hjemvendte fremmedkrigere en terrortrussel for Danmark.
- •
Der findes ingen nye officielle opgørelser over, hvor mange danskere, der stadigvæk befinder sig i Syrien.
- •
PET ønsker ikke at oplyse, om der findes et overblik over antallet. Efterretningstjenesten henviser til seneste opdatering fra januar 2018.
- •
- PET henviser til Vurderingen af terrortruslen mod Danmark (VTD), hvori CTA vurderer, at der fra Danmark siden sommeren 2012 er udrejst mindst 150 personer til Syrien/Irak, der vurderes at have opholdt sig hos militant islamistiske grupper.
- •
- Samtidig vurderer CTA, at lidt over en tredjedel af dem, der har været udrejst, nu befinder sig i Danmark. Kvinder udgør næsten halvdelen af dem, der nu befinder sig i konfliktzonen, og nogle har fået børn dernede. PET følger udviklingerne i regionen tæt, blandt andet af hensyn til eventuelle tilbagevendende fremmedkrigere og imødegåelse af trusler rettet mod danske interesser, skriver PET i et skriftligt svar til DR Nyheder.