Forældre med store børn skal oplyses om muligheden for at blive vaccineret mod meningitis, hvis de selv betaler.
Samtidig skal adgangen til et prik mod hjernebetændelse efter flåtbid, lungebetændelse og flere andre sygdomme være lettere. Også selv om man ikke befinder sig i Sundhedsstyrelsens risikogruppe.
Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der op til finanslovsforhandlingerne stiller krav om, at de nationale vaccinationsanbefalinger skal ændres.
- De fleste forældre eller unge mennesker betaler gerne 600 kroner for en vaccine mod meningitis. Hvis Sundhedsstyrelsen åbner for det, kan man indkøbe flere og prisen vil blive billigere. Så kan borgerne selv tage stilling, siger Liselott Blixt, formand for Sundheds- og Ældreudvalget samt sundhedsordfører for Dansk Folkeparti (DF), der har fremlagt forslaget for sundhedsministeren.
Styrelse styrer vaccinationsprogram
Det er Sundhedsstyrelsen, der har det overordnede ansvar for det danske vaccinationsprogram. Det består af 10 vaccinationer, der er et tilbud til alle børn. Det er blandt andre vaccinationer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccinationer til særlige målgrupper, som for eksempel HPV til kvinder eller influenzavaccination til ældre, kronisk syge, svært overvægtige eller gravide.
Kun Sundhedsstyrelsen må informere
Rettesnoren for Sundhedsstyrelsen er det såkaldte ‘alvorlighedskriterie’. Altså en overvejelse af, hvor alvorlig og udbredt en sygdom er. Sundhedsstyrelsen har ikke praksis for at anbefale vaccinationer, der ikke er knyttet til et gratis tilbud.
Hvis ikke den danske sundhedsstyrelse anbefaler eller gør opmærksom på en vaccine, er det derfor de færreste, der kender til den.
Det er den praksis, som Dansk Folkeparti vil ændre.
- Lad os anbefale vaccinen, så kan folk selv vælge, om de vil betale for at få den. Er der mange nok, kan vi indkøbe flere, så dem der ikke har så mange penge også kan være med. På den måde giver vi borgerne frit valg til at beskytte sig selv, siger Liselott Blixt (DF), der vil have Sundhedsstyrelsen til at udvælge vacciner og oplyse om dem blandt udvalgte målgrupper.
Skal oplyse blandt unge
Det omfatter blandt andet ungdomsuddannelser, hvor de særlige meningokok-bakterier, der kan udløse meningitis, er særligt udbredte.
Ifølge loven må der ikke reklameres for lægemidler, der kræver forudgående besøg hos en læge. Derfor er det positivt, hvis Sundhedsstyrelsen hæver informationsniveauet, siger Lægemiddelindustriforeningen.
- Der er mange, der ikke er klar over, at der findes vacciner mod lungebetændelse, meningitis, skoldkopper og rotavirus, hvis man ønsker at få yderligere vaccination. Vi er positive overfor forslaget, for vi ser gerne et aktivt engagement fra myndighederne i forhold til forebyggelse via vacciner, siger Henriette Dræbye Rosenquist, formand for Lægemiddelindustriforeningen og administrerende direktør for Pfizer i Danmark.
DF: Skal være på oplyst grundlag
- Vi skal informere om, at muligheden findes i større grad, end vi gør i dag, hvor man kan betale sig fra visse vaccinationer, hvis ens læge vil være med til det. Det skal foregå på et oplyst grundlag, lyder det fra Liselott Blixt.
Tidligere har meningitis krævet dødsfald blandt unge mennesker, der blev smittet med meningokok-bakterier.
- Som borgere har vi ret til at få oplysninger om, hvad man selv kan gøre. Hvis det kan være med til at hindre dødsfald, så er det indsatsen værd.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) hilser forslaget velkomment og har sat embedsfolk til at undersøge det nærmere.
- Jeg er åben over for at se på Liselott Blixts forslag om informationen om øvrige godkendte vacciner på markedet kan gøres bedre – mere grundig og mere tilgængelige for borgere, der ønsker at købe dem. Jeg har derfor bedt Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut om at komme med en vurdering af sagen, som kan indgå i vores politiske forhandlinger, skriver Ellen Trane Nørby i en mail-kommentar.