Da det nu er 42 dage siden, at den sidste patient blev udskrevet, kan myndighederne officielt erklære det seneste udbrud af ebola i Den Demokratiske Republik Congo for overstået.
Afslutningen på udbruddet beregnes ud fra to gange inkubationstid på 21 dage. Inkubationstiden er den tid, der går, fra en person udsættes for en smittekilde, til sygdomstegnene viser sig, og man kan smitte andre. Inkubationstiden for influenza er gennemsnitligt to dage.
Først efter to gange inkubationstiden, altså 42 dage i tilfældet ebola, kan man være sikker på, at der ikke kommer nye smittede. Og det er man altså nu, meddeler Læger uden Grænser og sundhedsministeriet i DR Congo:
- Efter en observationsperiode på 42 dage uden nogen nye tilfælde erklærer vi herved, at udbruddet af den smitsomme sygdom ebola er overstået, skriver ministeren, Oly Ilunga Kalengam, i en erklæring.
DR Nyheder har talt med den danske sygeplejerske Astrid Opstrup, der var i DR Congo i maj og juni, hvor hun var den ledende sygeplejerske på et af de akuthospitaler, som Læger uden Grænser oprettede dernede. Hun fortæller, at det særligt var ældre og svage, der var smittet:
- Men også dem, der eventuelt er syge af noget andet i forvejen, og derfor skal bekæmpe flere sygdomme på én gang, siger Astrid Opstrup.
Udbruddet er det niende, DR Congo oplever, siden sygdommen for første gang blev opdaget i 1970'erne.
'Ikke så dødeligt'
Udbruddet startede den 8. maj i DR Congos Equateur-provins. I alt har der været 38 ebolatilfælde, og 14 af de smittede er døde som følge af sygdommen, fortæller Læger Uden Grænser. Andre steder er dødstallet imidlertid opgjort til 27, men altså langt fra så højt som tidligere udbrud.
Således kostede et udbrud i 2014 i det vestlige Afrika mindst 11.300 mennesker livet i Liberia, Guinea og Sierra Leone. Dette udbrud varede to år.
Denne gang satte Læger Uden Grænser, Verdenssundhedsorganisationen WHO og myndighederne i DR Congo hurtigt ind over for ebola-udbruddet med en ny vaccine. Også sundhedspersonale blev vaccineret, fortæller Astrid Opstrup:
- Udbruddet blev heldigvis ikke så dødeligt, som vi havde frygtet, hvilket til dels skyldes, at det hurtigt lykkedes os at inddæmme de smittede samt gennemføre vaccinationer i de smittedes omgangskreds, siger Astrid Opstrup.
Sammenlagt blev 3.200 mennesker vaccineret med den nye testvaccine mod ebola i DR Congo.
Ebola forårsager blandt andet høj feber og opkast. Det spredes gennem direkte kontakt med kropsvæsker.