Hvis Danmark skal bekæmpe momssvindel, som DR1-dokumentaren "Sådan Svindles Danmark" afdækkede i aftes, er der brug for mere overvågning og samkøring af flere registre.
Sådan lyder det fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.
Han kalder det ”dybt betænkeligt”, at personer – mistænkt for at have forbindelser til Islamisk Stat og al Qaeda - har siddet som direktører i et netværk af firmaer, der har svindlet for millioner af kroner i Danmark.
- Det peger i retningen af, at vi skal se på, om der er tilstrækkeligt stort samarbejde mellem myndighederne, forklarer han.
- Her tænker jeg både på Skattevæsen, Erhvervsstyrelsen, Bagmandspolitiet og PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.). Det kunne tyde på, at der er et samarbejde, som måske ikke er helt optimalt.
S: Åben for mere overvågning
Hos Folketingets største parti, Socialdemokraterne, bliver forslaget modtaget med opbakning fra retsordfører Trine Bramsen.
- Det er afgørende, at vi hurtigst muligt får sat en stopper for de her menneskers fuldstændig uacceptable aktiviteter, og derfor er vi selvfølgelig helt åbne for at se på yderligere samkøring af registre, forklarer hun.
- Også selvom det betyder yderligere overvågning.
Trine Bramsen ser blandt andet for sig, at PET automatisk får en besked fra andre myndigheder, når en person, som står i deres register, eksempelvis pludselig starter en virksomhed.
Opbakningen strækker sig også til Dansk Folkeparti, hvor skatteordfører Dennis Flydtkjær sågar kalder forslaget for ”en rigtig god idé”.
Han mener dog også, at der er brug for at genoverveje, hvordan kontrolindsatsen udføres.
- Der tænker jeg, at kontrollen skal omlægges, så vi i større grad kontrollerer de nystartede virksomheder, hvor svindlen jo oftest er, og måske kontrollerer lidt mindre i forhold til de etablerede, som i mange år har vist, at de godt kan finde ud af det, forklarer han.
Mangel på ressourcer
Et af de forbehold, som Dansk Folkeparti umiddelbart har ved forslaget, er spørgsmålet om overvågning. Skatteordføreren understreger dog, at der kan være behov for ekstraordinære løsninger, når man har at gøre med terrorister.
Lisbeth Bech Poulsen, skatte- og retsordfører for SF, er ligeledes skeptisk over for den øgede overvågning – og hvordan den spiller ind i forhold til både borgere og virksomheders retssikkerhed.
I hvert fald skal problemstillingen belyses, før partiet kan bakke op om forslaget fra Venstre.
- Vi er villige til at se på de her ting, men jeg vil sige, at Venstre slipper lidt nemt uden om hovedproblemet – nemlig at der mangler ressourcer i Skat og hos Bagmandspolitiet, forklarer hun.
Ifølge Lisbeth Bech Poulsen er særligt Skat igennem flere år blevet økonomisk udsultet. Og ved forhandlingerne om politiforliget var et af partiets krav flere penge til Bagmandspolitiet.
SF blev ikke en del af forliget, som blev indgået mellem de blå partier og Socialdemokratiet, og forliget indeholder ifølge Preben Bang Henriksen (V) faktisk flere penge til Bagmandspolitiet.
Af aftaleteksten fremgår det, at der afsættes cirka 65 millioner kroner i 2016 stigende til 250 millioner kroner i 2019 til at styrke politiets robusthed samt til ”højt prioriterede indsatser som bekæmpelse af økonomisk kriminalitet”.
- Jeg vil håbe, at det er tilstrækkeligt, men er det ikke det, så er det klart, at vi så må ind og kigge på, om der skal sættes flere penge af. Det her er i hvert fald noget, som et civiliseret samfund på ingen måde kan lukke øjnene for.
Pind: Sagen skal først efterforskes
Selvom det er Venstres egen retsordfører, der ønsker mere overvågning og samkøring af registre, er det ikke noget, som umiddelbart møder opbakning fra justitsminister Søren Pind (V).
Ministeren er enig med sin partikollega i, at terrorister og deres netværk skal bekæmpes "på alle fronter".
- Det gælder også deres finansiering, for den er med til at skabe grundlaget for deres terrorvirksomhed. Politiet er i gang med at efterforske den konkrete sag, og PET følger det nøje for at vurdere, om der kan være tale om terrorfinansiering. Da der er tale om en konkret, verserende sag har jeg ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, skriver han i en udtalelse til DR Nyheder.