Hvad betyder det, at folk der mistænkes for terrorforbindelser er dukket op som direktører i danske firmaer, som efterforskes for momssvig?
DR’s erhvervskorrespondent Thomas Svaneborg giver her svar på, hvordan svindlen foregår, og hvordan den måske kan indgå i moderne terrorøkonomi.
Denne her sag er speciel fordi svindlen bliver linket til mulig støtte til Al-Qaeda eller Islamisk Stat. I hvor høj grad ved man om det har været tilfældet?
- På nuværende tidspunkt ved vi ikke ret meget. Der er ikke nogle, der er dømt i sagen. Det er meget vigtigt at understrege. Der er ikke nogen, der er dømt for terrorfinansiering via momssvindel i Danmark. Men der er noget, der tyder på, at det kan være det, der er sket. Og nu har vi så fået Politiets Efterretningstjeneste PETs bekræftelse af, at det også er noget, de undersøger.
-Det gør PET, fordi det er et meget betydeligt netværk af personer, som i Danmark er mistænkt for at stå bag momssvindel og som også er mistænkt for at være involveret i krigen i Syrien, i Mali og flere andre steder. Når der er det personsammenfald, er det nærliggende at tro, at det meget store netværk har arbejdet bevidst på at svindle med moms i Danmark – og i mange andre lande – og derefter sende penge videre til terrorfinansiering.
- Når det er sagt, så kan der sagtens være medlemmer og selskaber i det store netværk, der alene er skyldig i momssvindel og ikke er klar over, hvad andre dele af netværket bruger deres del af gevinsten på.
Hvad er det for nogle mennesker, der benytter sig de her metoder?
- Det, vi ser her, kan være en del af det, terrorforskere kalder for den nye terrorøkonomi, men det skal understreges, at det kun er en formodning. I dag er det meget let at transportere penge rundt i hele verden. Det kan du gøre med et par museklik i en netbank. På den måde kan du flytte pengene rundt i hele verden. En anden del af terrorøkonomien er, at der er nogle helt nye aktører. Det er ikke bare dem, der fører våbnene. Der kan være håndlangere, herhjemme i Danmark, som måske bare er chauffører, der kører fra Grønttorvet til Sverige og tilbage igen med falske fakturaer på varerne. Det betyder, at netværket er meget større i den moderne terrorøkonomi. Det er måske nok bare at samle 100.000 ind her og 100.000 der – og hvis du gør det over hele verden, kan det blive til rigtig mange penge.
Hvordan foregår momssvindel i praksis?
- Det er en meget nem form for svindel. Hvis du køber en vare i et andet EU-land, for eksempel Holland, skal du ikke betale moms af den, hvis du er momsregistreret i Danmark. Det kan for eksempel være kyllingekød, du bestiller hjem i en container. Så kan du sælge den videre – og det er så din opgave at opkræve momsen og betale den ind til Skat. Hvis du ikke gør det, vil der ikke gå ret lang tid, før Skat kommer efter dig. Men hvis du ikke er interesseret i at betale moms - og det ikke gør noget, at Skat erklærer dig konkurs - kan du i løbet af forholdsvis kort tid få en gevinst, som du så kan sende ud af landet.
Hvordan kan det være så ligetil?
- Det er det på grund af den måde, vi har indrettet det indre marked. Systemet bygger på, at man har tillid til, at virksomhederne selv sørger for at opkræve momsen, når de sælger varer videre og selv sørger for at indberette momsen. Fordi det er et spørgsmål om tillid, slår man også hårdt ned på det, når det bliver opdaget. Når folk bliver dømt for momssvig, får de hårde fængselsstraffe. Det kan være tre et halvt års fængsel for momssvig.
Hvad kan der gøres for at dæmme op for det?
- Der, hvor det vil være mest effektivt, er ved at vende processen om, så momsen skal opkræves forud – før man begynder at sælge varen videre. Det vil være forholdsvis enkelt at gøre. Men det skal udføres som et kollektivt skridt fra EU’s side. Alle skal være med, ellers vil det ikke virke, siger Thomas Svaneborg.