Sliksvindel er blevet en ny dille i kriminelle miljøer, hvor organiserede kriminelle ifølge Fødevarestyrelsen har bevæget sig fra handel med narko til illegal handel med slik.
Der er mange penge at tjene, og straffen for at køre slik illegalt over grænsen til Danmark er meget lille i forhold til den mulige fortjeneste, lyder det fra eksperter i DR-dokumentaren 'Sådan svindles Danmark', der blev sendt tirsdag på DR1.
Men det skal der nu ændres ved, mener både Dansk Folkeparti og Venstre.
- Svindel med afgifter er grundlæggende et stort problem ikke mindst i forhold til fødevaresikkerheden, hvor vi ser meget slik med højst tvivlsom oprindelse. Det er samtidig helt uacceptabelt, at forretninger, der agerer helt lovligt, skal presses ud af markedet, siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.
Ifølge Fødevarestyrelsen er der problemer med afgifterne i tre ud af fire slikbutikker, som styrelsen besøger. Og alene i de første 10 måneder af 2015 udskrev Skat regninger for 51,3 millioner kroner til forretninger, som manglede at betale punktafgifter.
V: Vil kigge på straffen
Under den socialdemokratisk ledede regering blev kontrollen med slik, chokolade og sodavand skærpet. Blandt andet derfor er der sket en fordobling i antallet af påbud og bøder i 2015 i forhold til 2014.
Kontrollen skal holdes oppe og måske justeres yderligere, men endnu vigtigere skal straffen op, mener Torsten Schack Pedersen:
- Vi skal ikke have et afgiftssystem, hvor straffen på et område er uforholdsvis lav. Derfor skal vi have kigget på straffen, siger han.
Når Fødevarestyrelsen udsteder et påbud, følger der ofte en bøde med på 5.000-15.000 kroner. Men Fødevarestyrelsen vurderer, at man med en enkelt lastbil fyldt med slik kan snyde systemet for 200.000 kroner.
- Bøderne er en dråbe i havet i forhold til, hvad gevinsten er. Måske retter man ind et stykke tid, ind til der er ro på, og så kører man igen som før, siger Søren Jensen fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.
DF: Strakslukning af kiosker
Dansk Folkeparti vil have skærpet straffene straks.
- Det massive omfang af illegal handel kalder på en styrket indsats på to fronter: Konstant kontrol og større bøder, ikke mindst hyppig kontrol af tidligere syndere og strakslukning af kiosker og svindlede grossister. Derfor vil vi fra DF afkræve regeringen en stærkt prioriteret indsats imod kiosksvindel, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører hos DF.
Ifølge Venstres Torsten Schack Pedersen er større bøder også en prioritet:
- Det er klart for enhver, at en straf skal afskære en fortjeneste. Man må ikke kunne budgettere med bøder, det skaber et misforhold i forhold til markedet, siger han.
Dansk Erhverv: Sænk afgiften
Ifølge Skatteministeriet udgjorde svindel og grænsehandel i 2012 og 2013 cirka 13 procent af forbruget.
Og havde det ikke været for de danske afgifter, som ikke eksisterer i Tyskland og Sverige, så vi slet ikke den her problemstilling, mener Dansk Erhverv. Derfor vil organisationen have afgifterne ned.
- Det mest effektive redskab til at komme den illegale handel til livs er at gribe fat om nældens rod og sænke det høje danske afgiftsniveau. Det fjerner både incitamenter til at handle med illegalt indførte varer og styrker de lovlydige virksomhedernes retfærdighedesfølelse og konkurrenceevne, siger Marie Louise Thorstensen, chefkonsulent hos Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.
En sænkelse af afgifterne kommer dog ikke på tale. Tværtimod stiger afgiften på sukker yderligere den 1. januar 2018.
Og så må kontrol og bøder op, mener Marie Louise Thorstensen:
- Kombinationen af høje danske afgifter og små bøder har skabt et marked for illegal handel med nydelsesmidler. Vil man fra politisk hold ikke sænke afgifterne tilstrækkeligt, er det nødvendigt med konstant kontrol og højere bøder, siger hun.
Danmarks største distributør af bland-selv-slik, Candyking, vil efter gårsdagens dokumentar "Sådan svindles Danmark" gå i dialog med myndigheder og Dansk Erhverv for at sikre mere "gennemskuelighed" i branchen.