Det er både godt og skidt, at Tysklands stærkt indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) ved gårsdagens tyske valg fik tredjeflest stemmer og dermed buldrer ind i Forbundsdagen.
For selvom Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, ikke ”deler synspunkter” med AfD, vil det få Tysklands kansler, Angela Merkel, til markant at ændre kurs i den tyske udlændingepolitik.
Sådan lyder analysen fra Marcus Knuth, som i et opslag på Facebook i går aftes skrev, at det ”glæder” ham, at det tyske parlament med AfD’s gode valg har fået en ”bedre balance”.
AfD er ellers blevet kritiseret for blandt andet at hylde tyske soldaters indsats under Anden Verdenskrig og lignende udtalelser, og Marcus Knuths opslag fik en række personer til at undre sig. Knuth så sig derfor nødsaget til at komme med en ”præcisering”.
Håber på positiv AfD-effekt
DR Nyheder har spurgt Venstre-ordføreren, hvad han egentlig mener om AfD og partiets indtog i tysk og dermed europæisk politik.
- Altså, jeg deler på ingen måde synspunkter med AfD, men det her er altså et meget, meget kraftigt signal til Merkel om, at den udlændingepolitik, hun førte, ved at lukke en million migranter og flygtninge ind i Europa, var katastrofal. Og så kan det ikke siges på en mere tydelig måde end gårsdagens valgresultat.
- Der glæder det mig, at hun – set i lyset af valgresultatet, hvor et parti som AfD desværre er kommet ind – går ud og siger, at hun vil have de stemmer tilbage. Og det kan hun alt andet lige kun gøre ved fremover at føre en ansvarlig udlændingepolitik, der går ud på at beskytte Europas grænser, i stedet for at åbne dem op for ukontrolleret migration, siger Marcus Knuth.
Så synes du, det er ærgerligt, at AfD er kommet ind?
- Jeg deler jo ikke synspunkter med partiet, og jeg ville ønske, at de ikke var kommet ind. Men det positive ved det er, at nu går Merkel forhåbentlig ud og retter ind og siger, at vi nu er nødt til at føre en helt anden udlændingepolitik.
Merkels skadelige politik
Er det ikke selvmodsigende, at du ærgrer dig over, at AfD er kommet ind, men samtidig kalder det positivt, at de er kommet ind?
- Det positive er, at Merkel nu går ud og siger ’jeg vil have de stemmer tilbage, og jeg er nødt til at føre en helt anden udlændingepolitik’.
- Hendes politik har ikke bare været skadelig for Tyskland. Den har været skadelig for Europa, og den har været skadelig for Danmark. Da vi så flygtninge vandre op ad motorvejen, var det et direkte resultat af hendes politik. Nu har hun så fået et meget klart signal ved, at der er kommet et parti som AfD ind.
Men det er et parti, som har haft nogle kontroversielle udtalelser om nazitiden i Tyskland, og så giver du alligevel udtryk for en glæde ved, at de er kommet ind. Hvordan hænger det sammen?
- Det, jeg siger, er, at det glæder mig, at Merkel begynder at rette ind, efter at AfD er kommet ind. Jeg deler på ingen måde deres synspunkter, men man hører også kommentatorerne sige, at Merkel har fået det værste valg nogensinde, fordi hun blandt andet førte den værst tænkelige udlændingepolitik, siger Marcus Knuth.
Var det en forkert formuleret opdatering, du lavede på Facebook?
- Det var i hvert fald nødvendigt for mig at gå ud og præcisere. Det har jeg både gjort i debatsporet og i opdateringen. At jeg på ingen måde støtter AfD, men at jeg glæder mig over, at Merkel siger, at hun vil have de stemmer tilbage. Og det gør hun jo alt andet lige ved at rette ind i udlændingepolitikken, så næste gang, der skulle stå en million mennesker og banke på Europas dør, så vælger hun ikke at lukke dem ind, men at beskytte Europa.
Men er det godt, hvis Merkel bliver inspireret af et parti, som bliver kritiseret for at have en naziretorik?
- Det er jo to vidt forskellige ting. Hun går jo ikke ud og siger, at ’nu vil jeg lade mig inspirere af AfD’. Hun siger, at hun vil have de stemmer tilbage på grund af den katastrofale fejl med at lukke en million mennesker ind.
WTF ?!?
Marcus Knuths Facebook-opslag fik hurtigt blandt flere andre Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, til at reagere.
- WTF ?!?, lød det i en kommentar fra Jan E. Jørgensen, hvilket er en forkortelse for det engelske ”what the fuck” – eller på dansk ”hvad fanden sker der”.
Jan E. Jørgensen erklærer sig dog tilfreds med, at Marcus Knuth efterfølgende har været ude og præcisere sin holdning.
- Det er jeg selvfølgelig glad for, at han siger. Han er ude og trække i land med den store fiskestang, og det, synes jeg, er rigtig godt, for jeg og mange andre læste det som om, at han var glad for, at AfD var kommet ind i Forbundsdagen, siger Jan E. Jørgensen.
Marcus Knuth vil ikke kommentere ”enkelte opdateringer” i kommentarsporet under hans opslag på Facebook, men afviser, at Jan E. Jørgensens indlæg er udtryk for intern uenighed i Venstre.
- Jeg tror nu sådan set, at vi ser meget ens på det. Det gode ved det her er, at Merkel nu vil føre en mere ansvarlig politik. Det, tror jeg, alle vil glæde sig over. Og vi ser også ens på, at vi ikke deler synspunkter med AfD.
- Du ser en lignende trend med Sverigedemokraterna i Sverige. Jeg er ikke tilhænger af Sverigedemokraterna, men jeg ser det faktisk som noget positivt, at de har fået de andre partier til at åbne øjne for, at Sverige er nødt til at ændre udlændingepolitik, siger Marcus Knuth.
Intet håb om Nye Borgerlige
Så det er meget godt, at de etablerede partier lige kan få sig et højreorienteret wake up call?
- Nej, jeg synes jo, det er ærgerligt, for det havde været meget bedre, hvis vi havde en situation som i Danmark, hvor vi har en åben og ærlig dialog på udlændingeområdet. Og hvor vi har en blå, borgerlig regering, som nu fører en ansvarlig udlændingepolitik. Derfor ser man ikke den her fremblomstring af højreekstreme partier som AfD eller Sverigedemokraterna. Det er jo sådan, at den ideelle situation skal være, siger Marcus Knuth.
Hvorfor skal der det, som mange kalder et ekstremt parti, ind for at korrigere en politik?
- Netop fordi Merkel ikke førte en ansvarlig politik. Hun havde to muligheder i sommeren ’15. Enten kunne hun sige ’fint nok, nu beskytter vi Europa, eller også træder vi væk fra vores principper om at beskytte Europas ydre grænser og lukker en masse mennesker ind’.
- Hun valgte det sidste, og det var en fejl, og det er så det, hun bliver straffet for nu. Der glæder jeg mig bare over, at hun forhåbentlig fremover vil føre en mere ansvarlig politik. Således at der ikke er et behov for de her små protestpartier, siger Marcus Knuth.
Ville dansk udlændingepolitik på samme måde have gavn af, at Nye Borgerlige kommer i Folketinget?
- Det håber jeg bestemt ikke. Der er det jo netop det, at vi i Danmark har en åben og ærlig dialog på udlændingeområdet, et rigtig fint samarbejde med Dansk Folkeparti, samt en blå, borgerlig regering, der fører en ansvarlig udlændingepolitik.
- Det er hele forskellen. Det er den politik, som man ikke har haft i Tyskland og Sverige indtil for nylig. Man har haft berøringsangst, og man har ført en forkert politik, og det gør, at de her små protestpartier ikke bare blomstrer frem, men får en stor tilslutning.