USA har meldt sig ud: Samuelsen vil reformere Menneskerettighedsrådet indefra

Den danske udenrigsminister ærgrer sig over USA's exit fra FN's Menneskerettighedsråd.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ærgrer sig over USA's exit fra FN's menneskerettighedsråd. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Selv om FN's Menneskerettighedsråd ikke fungerer optimalt i sin nuværende form, er det ærgerligt, at USA har valgt at trække sig ud af det.

Det mener den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA).

- Jeg er ærgerlig over, at USA har valgt at trække sig fra Menneskerettighedsrådet, udtaler udenrigsministeren, der er i Kina og ikke kan stille op til interview, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

FN's Menneskerettighedsråd har til opgave at fremme og beskytte menneskerettigheder og kan indlede undersøgelser og udtale kritik af lande. Men rådet bliver også kritiseret af blandt andre menneskerettighedsorganisationer for at være domineret af lande med et løst forhold til menneskerettigheder.

USA begrunder sit exit med, at rådet er en "hyklerisk og opportunistisk organisation, der latterliggør menneskerettigheder". Blandt andet med henvisning til, at Congo blev optaget som medlem, samtidig med at der blev fundet massegrave i landet.

Den danske udenrigsminister er enig i, at der er rum for forbedringer i rådet:

- Vi er sådan set enige med dem i, at der er behov for reformer af rådet, og at der ikke altid er den balance i rådets arbejde, som der burde være. Reform af rådet er også en prioritet for Danmark, siger Anders Samuelsen og tilføjer:

- Vi har mere end nogensinde brug for en stærk vestlig alliance i FN, der kan stå vagt om de grundlæggende frihedsrettigheder. Det er den vej, Danmark ønsker at trække. Men jeg er bekymret for, at kampen kan blive vanskeligere, når amerikanerne ikke er der.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, mener derimod, at Danmark skal følge USA ud af Menneskerettighedsrådet, som med næstformand Søren Espersens ord er "en ren farce, der er i lommen på de mest fundamentalistiske arabiske stater".

Danmark har meldt sit kandidatur til en plads i FN's Menneskerettighedsråd fra 2019 til 2021. Rådet har 47 medlemmer, der sidder i tre år og kan genvælges for to perioder.

Samuelsen: USA trækker sig længere væk

Anders Samuelsen hæfter sig ved, at USA's udmelding "desværre" kommer efter en række andre meldinger, der "samlet set trækker USA længere væk fra det internationale samarbejde".

Præsident Donald Trump har blandt andet trukket USA ud af Paris-klimaaftalen og atomaftalen med Iran og indført højere toldsatser på stål og aluminium.

- Det er ikke i Danmarks interesse. Som et lille land har vi en interesse i, at vores største og stærkeste allierede er med om bord og trækker diskussionerne i den rigtige retning, siger Anders Samuelsen og tilføjer:

- Derfor vil jeg også opfordre USA at blive ved med at engagere sig i det internationale arbejde for frihedsrettigheder. Og til hurtigst muligt at vende tilbage til Menneskerettighedsrådet.

USA's exit fra Menneskerettighedsrådet bliver mødt med ærgrelse i både FN og EU. Også Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, kalder det beklageligt. Men han erkender ligesom Anders Samuelsen, at der er brug for forandringer i rådet:

- Vi har ikke langt skjul på, at Storbritannien gerne vil reformere FN's Menneskerettighedsråd, men vi er dedikeret til at arbejde for at styrke rådet indefra, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.