USA's beslutning om at træde ud af FN's Menneskerettighedsråd er meget bekymrende.
Det siger direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.
- Rådet er det vigtigste forum i verden, når det kommer til at drøfte menneskerettigheder, siger han.
Ifølge USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, har FN's Menneskerettighedsråd en kronisk antiparti mod Israel og er villig til at optage lande, som notorisk overtræder menneskerettighederne.
Hun peger på optagelsen af Congo som medlem, samtidig med at der blev fundet massegrave i landet. Hun fremhæver også, at ingen har adresseret overtrædelserne af menneskerettighederne i lande som Iran og Venezuela.
Verden ville være et værre sted
Jonas Christoffersen forstår kritikken, men er ikke i tvivl om, hvor man bedst kan forbedre forholdene.
- Når man samler lande, som er så forskellige, får man også en pærevælling af uskønne politiske interesser. Men det nytter jo ikke noget at have kaffeklubber udelukkende med lande, der er enige, når det handler om noget så vigtigt som menneskerettigheder, siger Jonas Christoffersen.
FN's Menneskerettighedsråd har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater, 7 fra Vesteuropa og 6 fra Østeuropa og blev oprettet i 2006 med det formål at udbrede og styrke menneskerettighederne.
Og hos Instituttet for Menneskerettigheder er der ingen tvivl om, at rådet indtil videre har været en succes.
- Bare det, at man har den svære debat med en række lande, der bestemt kan trækkes i en bedre retning, gør, at man fastholder nogle vigtige ting på dagsordenen. Verden ville være et værre sted, hvis vi ikke havde Menneskerettighedsrådet, mener han.
USA har været bannerfører
Da rådet blev stiftet fik det støtte fra 170 af FN's 191 medlemslande. Israel og USA var to af de lande, som stemte imod oprettelsen. Siden blev USA med Barack Obama i spidsen en del af rådet i 2009.
- USA har stået som garant for at samle verden. Og det er den fælles kamp, vi kan se, landet nu forlader med Donald Trump i spidsen. Til fordel for en kamp, hvor man tænker, man kan gøre det bedre alene, mener Jonas Christoffersen.
For Jonas Christoffersen handler det om, at man skal erkende, at verden er uperfekt.
- Men vi kan gøre den bedre ved at kæmpe mod dem, der vil en ufri verden. Og USA har været vores bannerfører i den kamp. Og det ser ud til, at USA nu tænker, de andre må sejle deres egen sø, fortsætter han.
På pressemødet, hvor USA offentliggjorde deres udmeldelse, understregede USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, at de ikke er ude på at løbe fra deres ansvar i forhold til menneskerettighedsforpligtelser.