Barack Obama er i gang med at samle yderligere opbakning og mandskab til kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien. I den forbindelse fik Danmark allerede i sidste uge en henvendelse fra USA om, hvorvidt Danmark kan gøre mere i kampen mod IS.
Det bekræfter udenrigsminister Kristian Jensen (V) over for DR Nyheder:
- USA har spurgt, om vi har mulighed for at bidrage yderligere militært, i takt med at USA optrapper sin indsats mod IS.
Udenrigsministeren åbner blandt andet op for en dansk militær indsats mod IS i Syrien:
- Der er en situation i øjeblikket, hvor ISIL (en anden betegnelse for IS, red.) er ligeglade med, hvorvidt de er i Irak eller Syrien. Spørgsmålet er, hvor lang tid man kan blive ved med kun at bekæmpe dem i det ene område, hvis bare de kan flytte over i den anden side og i gåseøjne være i fred og ro dér, siger Kristian Jensen.
Derfor vil udenrigsministeren nu undersøge, hvordan Danmark kan hjælpe:
- Vi kigger på hele værktøjskassen for at se, hvad der er af muligheder, og hvordan de passer ind i forhold til, hvad de andre lande i koalitionen bidrager med, og efterfølgende skal vi have en snak med folketingets partier, siger Kristian Jensen.
Reaktion på Obamas tale
Forespørgslen fra USA kommer i kølvandet på, at Barack Obama i går i en direkte tv-tale fra Det Hvide Hus understregede, at han vil ødelægge Islamisk Stat. Barack Obama forsikrede blandt andet, at den overordnede kamp mod terrorisme - og den konkrete krig mod Islamisk Stat i Irak og Syrien - vil blive vundet:
- Vi vil ødelægge IS og enhver anden organisation, der forsøger at skade os. Der er en terrortrussel, men vi vil overvinde den.
I samme tale afviste USA’s præsident dog også at indsætte landstyrker i Irak eller Syrien, på trods af at IS kontrollerer store områder i de to lande:
- Vi skal ikke drages ind i en lang og kostbar krig på jorden i Irak eller Syrien. Det er det, som IS gerne vil have, sagde Barack Obama.
Mere end 60 nationer bidrager i den internationale koalition mod IS i Irak og Syrien og en række lande – heriblandt Frankrig, Tyskland og Storbritannien har i løbet af de sidste par uger øget deres bidrag i kampen.
Udvidelse af nuværende dansk deltagelse
Hvis Danmark siger ja til den amerikanske forespørgsel vil det være en udvidelse af Danmarks nuværende militære bidrag i kampen mod IS.
I dag består det af 120 personer, der rådgiver, træner og uddanner irakiske sikkerhedsstyrker. Desuden støtter Danmark koalitionen med et såkaldt stabsbidrag på op til 20 personer, der bidrager til planlægning og gennemførelse af de militære operationer i Irak.
I starten af 2016 ventes Danmark at udsende et radarbidrag til Irak, der skal hjælpe til med at overvåge luftrummet her.