Udenrigsminister bekymret for Syrien: Har sendt et 'kraftigt signal' til Tyrkiet

Danmark har advaret regeringen i Ankara om konsekvenserne af en invasion.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal på mandag drøfte situationen i Syrien med sine kolleger i EU. (© DR Nyheder)

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer på det kraftigste Tyrkiet til at undgå at puste ild i gløderne i det nordøstlige Syrien med en mulig invasion.

Denne besked er gået fra den danske ambassade i Ankara til den tyrkiske regering, der i weekenden varslede et angreb i det kurdisk-kontrollerede grænseområde.

- Vi har sendt et klart signal til præsident Erdogan om, at man skal holde sig tilbage for ikke skabe mere krig i et land, der er så hærget, og hvor civilbefolkningen har lidt i så mange år, siger Jeppe Kofod til DR Nyheder.

I går kom det frem, at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har haft en telefonsamtale med USA's præsident, Donald Trump, som skal have tilbudt at trække amerikanske tropper ud af det kurdiske område.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har før varslet militære indgreb i det nordøstlige Syrien. I weekenden gjorde han det igen. (Foto: © MUSTAFA KAMACI/PRESIDENTIAL PRES, Scanpix)

Den melding har blandt andet fået de diplomatiske telefonlinjer til at gløde på de danske ambassader i Washington og Ankara.

Foreløbig lader det til, at USA vil trække 50 til 100 soldater ud af grænseområdet til Tyrkiet, fortæller den danske udenrigsminister.

- Der er ikke meldinger om, at man trækker de amerikanske styrker ud af Syrien som sådan.

Frygt for IS-fanger på fri fod

Tyrkiet har varslet en militær offensiv ind i Syrien, der skal skabe en 30 kilometer bred sikkerhedszone i grænseområdet mellem de to lande.

Årsagen er, at den kurdiske YPG-milits, som Tyrkiet betragter som en terrorbevægelse, holder til i grænseområdet.

YPG har dog også været en af Vestens allierede i kampen mod Islamisk Stat og menes at holde titusindvis af IS-krigere fanget i det nordøstlige Syrien.

Krigere og veteraner fra flere væbnede kurdiske grupper demonstrerede i dag i byen Qamishli i det nordlige Syrien mod truslen om en tyrkisk invasion. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Hvis Tyrkiet får kontrol over området, frygter iagttagere, at de tilfangetagne IS-krigere kan blive sat på fri fod, og at terrorbevægelsen kan vinde frem igen.

- Jeg tror, det er alt for tidligt at spekulere over, hvad der kommer til at ske. Det vigtige er at opklare, hvad der er fakta, og hvad de tyrkiske planer er. Og vi har som sagt sendt et kraftigt signal til Tyrkiet om at være tilbageholdende.

Han siger samtidig, at det er afgørende for situationen, at USA bliver i det nordøstlige Syrien og ikke trækker sig helt ud af området.

- Vi skal fastholde koalitionens engagement for at sikre, at Islamisk Stat ikke får fodfæste igen.

- Det er vigtigt, fordi vi skal have banet vejen for en politisk proces, der kan føre til fred i Syrien. Så jeg vil opfordre til, at man gør arbejdet færdig, fortsætter han.

Kofod: Vigtigt at stå sammen

I Folketinget har Udenrigspolitisk Nævn indkaldt til et hastemøde om situationen i Syrien og udsigten til en mulig tyrkisk invasion.

Her efterlyser blandt andre nævnets formand Martin Lidegaard (R) dansk handling.

Han opfordrer den danske udenrigsminister til at kontakte flere af de store europæiske lande med henblik på at lægge pres på regeringen i Ankara.

USA og YPG har været tætte allierede i kampen mod Islamisk Stat i Syrien. (Foto: © Rodi Said, Scanpix)

Jeppe Kofod fortæller, at han mandag havde en samtale om sagen med sin franske kollega Jean-Yves Le Drian i forbindelse med et dansk erhvervsfremstød i Paris.

Mandag deltager den danske udenrigsminister desuden i et rådsmøde i Bruxelles med sine udenrigsministerkolleger i EU, hvor Syrien er på dagsordenen.

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at Europa står samlet om at sende et klart signal til Tyrkiet og Erdogan om at være tilbageholdende og ikke skabe krig og ufred i Syrien. Og samtidig også for at sikre, at vi stadig kan fastholde kampen mod Islamisk Stat, siger Jeppe Kofod.