Udenrigsminister afviser kritik af tur til Saudi-Arabien

Kristian Jensen ser intet problem i at have kronprinsparret i spidsen for en delegation, der skal fremme danske virksomheder i det mellemøstlige kongerige.

Kristian Jensen (V) ser ingen problemer i at forsøge at sælge danske varer til Saudi-Arabien og samtidig kritisere landets overtrædelse af menneskerettighederne. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Udenrigsminister Kristian Jensen møder nu kritik på grund af en forestående tur til Saudi-Arabien for at fremme dansk erhvervsliv.

Både Socialdemokraterne og Enhedslisten undrer sig over tiltaget, fordi kronprinsparret skal stå i spidsen for turen til landet, der den seneste tid har været under beskydning for at krænke menneskerettighederne. Også Amnesty International har taget afstand fra besøget til landet.

Ministeren forsvarer dog turen og påpeger, at den faktisk blev planlagt og aftalt under den tidligere regering.

- Vi har før brugt kongefamilien til at åbne dørene, og ved at få mere eksport får vi også flere arbejdspladser, og det kan godt gøres samtidig med at man har en kritisk dialog om menneskerettigheder, dødstraf og ligestilling, siger ministeren.

Men at tage kronprinsparret med på sådan en tur udgør dog et problem ifølge Socialdemokraternes udenrigsordfører Nick Hækkerup.

- Det er nødvendigt at have en kritisk dialog og have en snak om overholdelse af menneskerettighederne, og det kan kronprinsparret ikke gøre, fordi de ikke har en politisk funktion. Derfor er det en dårlig ide at sætte dem i spidsen, siger han til DR Nyheder.

Fører selv den politiske dialog

Udenrigsministeren var så sent som for et par uger siden selv ude at fordømme Saudi-Arabien, efter landet halshuggede den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr og 46 andre dødsdømte. Kristian Jensen fastholder dog nødvendigheden af turen og understreger, at han - og ikke de kongelige - skal føre debatten med ministrene i Saudi-Arabien.

- Det kommer ikke til at spænde ben for den kritiske dialog, for den del af besøget står jeg som udenrigsminister for. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har et godt erhvervssamarbejde, og de punkter, hvor vi samarbejder om blandt andet fred i Syrien og kampen mod Isil, der skal vi også bevare det gode samarbejde, siger han og afviser, at Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary risikerer at blive fanget i et politisk spil.

Erhvervsfremstødet har været planlagt i nogle måneder, men blandt andet har Dansk Erhverv trukket sig fra planlægningen på grund af manglende interesse.

  • I 2011 mødte det undren hos flere radikale politikere og Amnesty International, at Dronning Margrethe tildelte Storkorset af Dannebrog til kongen af Bahrain. Amnestey International opfordrede Kongehuset til at trække æresbevisningen tilbage, efter den fremtrædende menneskerettighedsaktivist, Abdulhadi al-Khawaja blev idømt fængsel på livstid og ifølge flere menneskerettighedsorganisationer blev tortureret under sit fængselsophold i landet.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103896839660839