Troels Lund Poulsen havde tre opsigtsvækkende nyheder med på pressemøde

Der var både nyheder om Elbit-sagen og sagen om fregatten Iver Huitfeldt.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kom med flere overraskende udmeldinger på et pressemøde her til aften. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Det var ikke ligefrem et kedeligt pressemøde, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) her til aften holdt.

- Vi fik meget mere, end vi havde regnet med, siger DR's forsvarskorrespondent Mads Korsager.

Forsvarschefen er blevet fyret fra sit job, der er nyt i sagen om det skandaleramte Elbit-system, og så har Forsvarskommandoen i dag afleveret hele to forskellige redegørelser om fregatten Iver Huitfeldt - men vi mangler stadig svar på helt centrale spørgsmål.

Få overblikket her.

Elbit bliver forsinket og dyrere end forventet

Den daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) blev hovedperson i sagen om det milliardstore køb af Elbit-systemerne. Han erkendte, at at der er begået flere fejl i forløbet om våbenindkøbet og undskyldte over for Folketinget. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Ildstøttesystemerne PULS og ATMOS, som Forsvaret har købt af den israelske militærteknologivirksomhed Elbit, bliver forsinket med omkring et år og kan blive op mod en milliard kroner dyrere.

Det fortalte forsvarsministeren på pressemødet.

I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet fremgår det, at det bliver dyrere, fordi der ved anskaffelsen af systemerne "ikke blev taget højde for yderligere køretøjer, personel, ammunition og etablissement".

Systemerne bliver forsinket, da der blandt andet skal "trækkes kabler, indbygges taktiske radioer samt installeres et føringssystem", inden de kan fungere sammen med resten af brigadens enheder, lyder det.

Og det var et meget overraskende nyt kapitel, der blev skrevet i Elbit-sagen her til aften, fortæller Mads Korsager.

- Det er ikke bare kanonerne, men også raketkasterne, der er tvivl om. Det er en anden type artillerisystem, som blev købt, fordi de blandt andet kunne leveres rigtig hurtigt, og fordi der var et godt tilbud, siger han.

- Begge de kerneargumenter faldt i aften.

I pressemeddelelsen kalder Troels Lund Poulsen det "dybt problematisk", at politikerne ikke har taget beslutningen om at købe PULS-systemet på et fuldt oplyst grundlag.

-Vi risikerer nu at stå med en markant ekstraregning, som skal dækkes af midlerne fra forsvarsforliget, siger han.

- Det er meget utilfredsstillende, at vi ikke har fået fuldt dækkende oplysninger, inden beslutningen blev taget

Det er nu forventningen, at systemerne kan tages i brug "i løbet af 2026".

Ministeren har mistet tilliden til forsvarschefen

Flemming Lentfer har været forsvarschef siden december 2020. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Troels Lund Poulsen har ikke længere tillid til Flemming Lentfer, som derfor er blevet fyret som forsvarschef.

Ministeren vil ikke gå i detaljer om årsagen til fritagelsen, men det er sket ud fra en samlet vurdering, lyder det.

Ifølge Mads Korsager er det meget usædvanligt, at en forsvarsminister afskediger sin forsvarschef.

- Det er hans nærmeste militære rådgiver - den person, som skal klæde forsvarsministeren på om de militære affærer i kongeriget Danmark, siger han.

- Så det er et af de største og kraftigste håndtag, en minister kan trække i.

Den nye fungerende forsvarschef, Michael Hyldgaard, her selv været jægersoldat. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Generalmajor Michael Hyldgaard bliver fungerende forsvarschef. Han kommer fra en stilling som chef for Specialoperationskommandoen, som er den overordnede kommando for Frømandskorpset, Jægerkorpset og Slædepatruljen Sirius.

- Han står i spidsen for en af de mere slagkraftige grene af det danske forsvar, siger Mads Korsager.

Derudover har Michael Hyldgaard selv været fungerende jægersoldat, og han var chef for Jægerkorpset under Danmarks missioner i Helmand-provinsen i Afghanistan.

- Så det er en prøvet herre, der nu kommer til at stå i spidsen for det hele, siger forsvarskorrespondenten.

To forskellige redegørelser

Troels Lund Poulsen forventer en endelig redegørelse fra Forsvarskommandoen i næste uge. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Den sidste markante nyhed, som forsvarsministeren kunne fortælle om på pressemødet, handler om en central redegørelse fra Forsvarskommandoen.

Den skal forklare, hvad der skete i sagen om den fejlramte fregat Ivar Huitfeldt, og hvorfor forsvarsministeren først blev informeret om med dette mandag aften.

Troels Lund Poulsen havde givet Forsvarskommandoen, som er Forsvarets øverste ledelse, én dag til at lave redegørelsen, og han modtog den første udgave i morges.

TV 2 fik fat i dele af indholdet af redegørelsen, hvori det blev beskrevet, at Forsvarsministeriet blev informeret om fejlene på fregatten få dage efter et droneangreb.

Men kort inden dagens orienteringsmøde med forsvarsforligskredsen modtog ministeren en ny redegørelse, hvor flere af oplysningerne ikke stemmer overnes med dem, der i første omgang blev lækket.

- Den seneste foreløbige redegørelse, jeg har set, er så forandret fra den lækkede redegørelse, siger Troels Lund Poulsen.

Mads Korsager kalder de mange skandalesager for "den perfekte storm" for Forsvaret:

Mads Korsager kalder forløbet om redegørelserne "et drama uden lige".

- Vi blev ikke et sekund klogere på det, jeg synes er det afgørende ved selve hændelsen på Ivar Huitfeldt: Var der tale om en større systematisk fejl, som nogen ikke har formået at rette, eller var det egentlig bare et teknisk nedbrud på et forkert tidspunkt?

- I stedet kan vi nu se en helt klassisk situation, hvor det handler om alt muligt andet, og hvor undersøgelser og redegørelser nu skal skubbes frem og tilbage mellem de forskellige myndigheder.

Nu venter ministeren og forligskredsen så på en endelig redegørelse, som kommer i løbet af næste uge.

Ministeren fastholder, at han ikke vidste, at fregatten Ivar Huitfeldt oplevede systemsvigt og defekt ammunition under et droneangreb 9. marts, før forsvarsmediet Olfi informerede ham om det mandag.