Våbenskandale skal kulegraves i uvildig undersøgelse

Advokatundersøgelsen skal senest ligge klar om fem måneder, lyder det i en ny politisk aftale.

En af de ting, som skal undersøges, er tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens (V) rolle. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Regeringen er nu blevet enig med flere af Folketingets partier om at lave en uvildig advokatundersøgelse af skandalesagen om våbenindkøb fra israelske Elbit Systems.

Et forløb, som har fået flere af Folketingets partier til at anklage tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for at vildlede Folketinget.

Ellemann selv har afvist, at han har vildledt. Men han har erkendt, at det gik for stærkt, og at Folketinget har fået forkerte oplysninger. Han har desuden undskyldt over for Folketinget.

Men nu skal sagen altså undersøges yderligere. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Med i aftalen er Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Undersøgelsen skal senest være klar den 1. april 2024.

Mulig adgang til materiale fra Statsministeriet

Undersøgelsen skal blandt andet komme til bunds i, hvordan man fandt frem til at lige netop Elbit skulle levere artilleriet. Og om der i samme forløb er indgået "usaglige hensyn".

Den skal også kigge på forløbet omkring udarbejdelsen af sagens aktstykker i januar 2023, og om de involverede myndigheder i den forbindelse har tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

Desuden skal forliget, som blev indgået mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Elbit Systems kort inden indkøbet, kulegraves. Ligesom der skal svares på, om der var en sammenhæng mellem forliget og ordren.

Undersøgelsen omfatter skriftligt materiale, som Forsvarsministeriet har "modtaget fra eller har sendt til andre relevante styrelser og ministerier som for eksempel Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Finansministeriet, samt Forsvarsministeriets bidrag til sager, der er blevet behandlet i regeringen", lyder det i aftalen.

Det gælder e-mails, sms'er og telefonnotater.

Sidst men ikke mindst lyder det, at Jakob Ellemann-Jensens rolle i sagen skal undersøges, og der skal redegøres for de faktiske omstændigheder vedrørende hans rolle.

Konservative vil ikke lægge navn til undersøgelsen

Allerede den 12. oktober kunne Konservative melde ud, at de ikke havde i sinde at lægge navn til aftalen om den undersøgelse, som nu er landet.

Ifølge partiets forsvarsordfører Rasmus Jarlov er der nemlig ingen grund til at tro, at advokat-undersøgelsen kommer til bunds i, hvad der skete omkring det våbenindkøb fra israelske Elbit, hvor Folketinget har fået urigtige oplysninger.

Det skyldes blandt andet, at der kun indgår skriftlige kilder, sagde han til DR dengang.

- Dermed kommer vi ikke til bunds i sagen og får den afdækket tilstrækkeligt. Vi risikerer, at det bliver en undersøgelse, som kommer til at frikende forløbet på et mangelfuldt grundlag.

- Alle de forslag, som vi er kommet med fra oppositionens side, har regeringen afvist. Når vi ikke får nogen indflydelse på, hvordan undersøgelsen skal se ud, så er der ikke nogen grund til, at vi lægger navn til, lød det den 12. oktober.

Anklaget for vildledning

Sagen er helt tilbage fra januar. Her bad daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen nemlig Folketingets Finansudvalg om at hastebehandle et indkøb af nyt artilleri fra den israelske våbenproducent Elbit Systems. Købet skulle erstatte en donation, som Danmark havde givet til Ukraine.

Men i slutningen af maj kunne Altinget via aktindsigter fortælle, at Ellemann havde givet urigtige oplysninger i forbindelse med våbenindkøbet til 1,7 milliarder kroner. Ordførerne fik således at vide, at tilbuddet skulle godkendes senest ved udgangen af januar – men aktindsigterne viser, at den virkelige deadline var i udgangen af juni.

Kort efter kunne Altinget atter bringe en afsløring. Den franske våbenproducent Nexter afviste, at de skulle have modtaget en henvendelse fra Danmark om at få et tilbud på hurtig levering af artilleri. Det fik flere ordførere til at sige, at de ikke ville have godkendt indkøbet, hvis de havde vidst, der ikke var indhentet andre tilbud.

Den 7. juni kom endnu en afsløring fra Altinget og 24syv. Få dage før det nye våbenindkøb faldt på plads, droppede våbenproducenten Elbit et sagsanlæg mod Danmark.

Sagen fik flere partier til at anklage Ellemann for vildledning og varsle, at de ville kalde ham i samråd om sagen.

Ellemann har erkendt forkerte oplysninger

Siden kom der to redegørelser fra både Forsvarsministeriet og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Det fik Jakob Ellemann-Jensen til at erkende, at der er begået flere fejl i forløbet om våbenindkøb fra den israelske våbenproducent Elbit. Han undskyldte desuden over for Folketinget.

Dengang lød det også, at ansvaret lå på ham selv.

- Jeg må medgive, at jeg simpelthen gav Finansudvalget for kort tid. Jeg skulle have givet længere tid til Finansudvalget. Det kunne jeg have gjort ved at bede om en ekstraordinær behandling.

Han sagde dog, at det ikke har været hans hensigt at vildlede Folketinget.

- Der er forskel på, at Folketinget fik forkerte oplysninger og på at vildlede Folketinget. Der er ikke hensigt bag, sagde han.