31,2 procent bestod den indfødsretsprøve, som blev afholdt i foråret for de personer, der søger om at blive danske statsborgere. Dermed dumpede to ud af tre prøvedeltagere i forsøget på at opnå statsborgerskab.
Det står klart efter et møde med udlændingeminister Inger Støjberg (V) og ordførerne bag aftalen om indfødsret.
Men den høje dumpeprocent betyder ikke, at de dumpede folk får mulighed for at gå op til en ny prøve med det samme. Det ligger også fast efter mødet.
Svarmuligheder var for dårlige
Socialdemokraternes indfødsretsordfører Mathias Tesfaye gik skuffet fra dagens møde. Han havde håbet på, at ministeren ville tage initiativ til at holde en ny og gebyrfri prøve for dem, der dumpede i foråret.
- Det rigtige ville have været at beslutte sig for at holde en prøve noget tidligere, men det ønskede Inger Støjberg ikke.
Mødet kom i stand efter stor debat om, hvorvidt indfødsretsprøven var for svær.
Inden mødet havde S-ordføreren kritiseret svarmulighederne til flere af de historiske spørgsmål i testen. Efter mødet synes han at kunne mærke, at ministeriet vil overveje typen af spørgsmål og svar nærmere ved udformningen af den næste prøve.
- Jeg håber, at de tager til efterretning, at nogle af de spørgsmål, de har udarbejdet, simpelthen var for ringe. Det var også det signal, vi fik, siger han.
Mathias Tesfaye kritiserer helt specifikt de spørgsmål fra forårets prøve, der handler om, hvornår Carl Nielsen blev født og døde, hvornår den første Olsen Banden-film havde præmiere, og hvornår der blev indført grænsekontrol.
- Det er ikke spørgsmålene, der er noget galt med. Det er svarmulighederne. De ligger så tæt på hinanden, siger han.
- Det ville have været mere væsentligt at spørge, om Olsen Banden er en film fra 60’erne, et teaterstykke fra 50’erne eller en kriminalroman fra 90’erne. Det ville mere vise noget om, folk havde indsigt i den danske kultur.
DF tilfredse med mødets udfald
Til gengæld er der glæde at spore hos Dansk Folkeparti efter dagens møde.
- Vi er tilfredse med udfaldet. Nu har vi afholdt den prøve her, og så må man gå op i december næste gang, sådan som det har været meningen hele tiden, siger indfødsretsordfører Christian Langballe (DF).
Han har hele tiden afvist, at prøven skulle være for svær.
- Nu har vi lige været oppe og høre embedsmændene analysere prøven, og de er nået til den samme konklusion; at det her ligger inde for skiven, siger han.
At to ud af tre dumpede forårets prøve er ifølge DF-ordføreren udtryk for, at folk har forberedt sig for dårligt, fordi prøvens niveau er steget efter vedtagelse af nye regler.
- Vi går ud fra, at der ikke bliver ændret generelt ved sværhedsgraden, siger DF-ordføreren.
OBS: Af de 2.359 personer, som deltog i forårets indfødsretsprøve, bestod 31,2 procent. Før fremgik det af denne artikel, at 33,8 procent bestod prøven. Det er blevet rettet.