Er du klog nok til at blive dansk statsborger?
Indfødsretsprøven er til debat igen. Er den for svær? Relevant? Da de 40 spørgsmål primært drejer sig om historie og kultur, har DR Nyheder forsøgt at få ordførerne for det sidste område til tage prøven. Nogle har ikke haft tid. Nogle er ikke vendt tilbage. Fire er med på legen.
Heriblandt de Radikales Zenia Stampe og Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, selv om sidstnævnte protesterer en smule over, at de, der ellers bliver præsenteret for testen, i modsætning til ordførerne har haft tid til at forberede sig.
Derudover er der et par reserver med. Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, som ellers er indfødsretsordfører.
Partiets kulturordfører er Søren Søndergaard, der siger:
- Jeg er ret sikker på, at jeg ikke vil bestå den. Det der med Olsen Banden tror jeg ikke, at jeg kan. Jeg ligner også lidt en tyrker, så det er vel ligemeget, siger kulturordføreren, der i øvrigt ikke havde tid til at tage testen med DR Nyheder, da han var på vej til et møde.
Afløseren, Johanne Schmidt-Nielsen, bestod testen med 36 rigtige ud af 40 mulige. Kravet for at bestå er 32 rigtige.
Trods den overbevisende præstation har hun ikke meget til overs for indfødsretsprøven.
- Det er en absurd test. Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være en forudsætning for at blive dansk statsborger, at man skal kunne svare på detaljerede spørgsmål om Sylfiden eller Olsen Banden, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der havde problemer med netop de to spørgsmål.
- Men jeg gættede rigtigt.
Pensum på 144 sider
For de personer, der søger om dansk statsborgerskab, er indfødsretsprøven kulminationen på et pensum på 144 sider. Det er de 144 sider, de bliver hørt i til prøven.
- Det betyder, at de, der er vant til at terpe, har betydeligt bedre chancer end dem, der er knap så stærke bogligt. Det er uddannelsessnobberi. Hvad med dem, der er gode håndværkere? Er de så mindre danske?, spørger Johanne Schmidt-Nielsen.
Zenia Stampe bestod med 38 rigtige, men er heller ikke synderligt begejstret for prøven, der ifølge kulturordføreren er alt for svær "og bygger på et meget elitært og snobbet dannelsessyn".
- Jeg mener ikke, at man kan forlange, at nye danskere skal vide langt mere om dansk kultur og historie end danskere, der er født og opvokset i Danmark. Og så burde testen have mere fokus på nutiden end datiden. Og mere fokus på demokratiske rettigheder, pligter og normer end på gamle balletter og film.
Netop balletspørgsmålet, der drejer sig om August Bournonvilles 'Sylfiden' falder også Venstres Preben Bang Henriksen for brystet. Han er medlem af Indfødsretsudvalget og bliver spurgt, fordi Venstres kulturordfører, Britt Bager, ikke har tid.
- Det spørgsmål burde ikke være med. Ligesom det med Olsen Banden heller ikke burde det. Det er meningen, at man skal kunne fortælle om konkrete episoder i dansk historie og kultur, siger Preben Bang Henriksen.
Spørgsmålene om 'Sylfiden' og 'Olsen Banden' bliver ifølge Venstre-ordføreren for specifikke. Han havde hørt de to spørgsmål omtalt i TV Avisen, inden han tog prøven, hvorfor hans resultat fløj op på 37 rigtige i stedet for 35.
Preben Bang Henriksen mener dog, at indfødsretsprøven og indholdet af den generelt er relevant.
De tre testede ordførere havde allerede taget indfødsretsprøven, da DR Nyheder kontaktede dem, hvorfor vi må stole blindt på, at de fortæller det rigtige resultat.
Aldeles glimrende prøve
Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, blev testet af DR Nyheder over telefonen og bestod yderst overbevisende med 40 rigtige.
- Det eneste rigtig svære var spørgsmålet med Sylfiden. Som paratviden er det ubrugeligt, men det drejer sig jo om August Bournonvilles balletter, som er noget enestående for Danmark. Så på den måde giver det god mening at have det spørgsmål med. Men det kan diskuteres, siger Alex Ahrendtsen.
Generelt synes han, at indfødsretsprøven er "aldeles glimrende".
- Den giver et godt billede af, om man har en historisk og samfundsrelevant viden, og om man følger med i medierne. Det handler jo om, at man får stemmeret, og så skal man vide noget om det land, man bor i, siger Dansk Folkepartis kulturordfører.
Du kan selv tage testen ved at klikke på nedenstående link.