Tre af fire blå partier vil tredoble skattefradrag for rengøring

Danskernes fradrag for rengøring og håndværksopgaver i hjemmet skal forhøjes inden valget, mener flere blå partier.

Skatteyderne skal i fremtiden have mere fleksibilitet til at trække for eksempel rengøring fra i skat, mener tre af de fire partier i blå blok. (Foto: © casper christoffersen, Scanpix)

Håndværker- og servicefradraget er for ufleksibelt, og ordningen skal ændres, så familier får mere fleksibilitet til selv at vælge, om de vil bruge fradraget til håndværkere eller for eksempel rengøring.

Det mener tre af fire partier i blå blok, inden forhandlinger om en ændring af ordningen begynder med skatteministeren for bordenden.

Blandt andet Dansk Folkeparti vil møde op hos ministeren og foreslå en mere fleksibel ordning.

- Helt fra starten har vi talt for en ordning, hvor man tog de 18.300 kroner i fradrag som en pakke, hvor man i den enkelte husstand selv kunne vurdere, hvad man skulle bruge den på. Der holdt regeringen den gang fast i, at en del af det skulle være til service - vinduespudsning, rengøring og babysitning for eksempel

- Vores klare formål er at få en forhandling på plads, hvor vi får mere fleksible rammer for den enkelte familie, siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

Som ordningen er i dag, kan hver borger fradrage 12.200 kroner til håndværkerudgifter og 6.100 kroner til serviceudgifter som rengøring og børnepasning.

K vil give 18.000 i fradrag til serviceudgifter

Men det vil også De Konservative ændre på, siger skatteordfører Anders Johansson.

Han mener, at ordningen nyder stor gavn hos familierne, og derfor er han fortaler for at udvide ordningen, så den bliver mere fleksibel.

- Det, der særligt optager os, er det, der har med servicedelen at gøre. At familien kan få lettet nogle af byrderne i hjemmet som rengøring, børnepasning eller snerydning for eksempel.

Regeringspartiet er også klar med en konkret grænse for, hvor stort fradraget skal være. Her kigger Anders Johansson hen over sundet for at finde inspiration.

- Den svenske grænse ligger på 18.000 kroner. Det synes jeg er en fornuftig grænse, siger den konservative skatteordfører.

Regeringsforhandlinger på trapperne

Udmeldingerne kommer efter, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) i januar åbnede for at indkalde til forhandlinger om at forbedre boligjobordningen. Forhandlingerne starter om to uger, fastslår han nu.

- Jeg vil invitere Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og regeringspartierne til et møde om, hvordan vi kan forbedre boligjob-ordningen. Jeg glæder mig over, at Socialdemokraterne nu bakker op om boligjobordningen.

- Normalt har vi lavet en boligjobordning med Dansk Folkeparti. Nu har Socialdemokratiet meldt sig på banen. Før mente de, det var forfærdeligt. Nu mener de, det er fantastisk, siger Karsten Lauritzen

Allerede for to måneder siden spillede Venstre ud med et forslag om at gøre ordningen mere fleksibel.

- Det, vi helt konkret ønsker i Venstre, er at give familierne mere frihed til at vælge, hvordan de vil bruge boligjobordningen. De skal selv vælge, om de vil bruge den på klimavenlige renoveringer, børnepasninger eller lignende. Derfor lægger vi op til, at der skal være frit valg, siger politisk ordfører Britt Bager i dag.

S klar til at forbedre ordning

Selv om Socialdemokratiet har tordnet imod boligjobordningen, vil danskerne stadig kunne trække udgifter til håndværkerarbejde og rengøringshjælp fra, hvis Mette Frederiksen vinder det kommende folketingsvalg. Det fastslog Socialdemokratiet pludselig for to måneder siden. I dag siger finansordfører Benny Engelbrecht (S), at han er åben over for at forbedre servicefradraget

- Vi har sådan sagt, at boligjobordningen har en fin størrelse, som den har nu. Det er ikke en ordning, der er groet i vores have, men vi anerkender også, at der er et bredt flertal for den.

Socialdemokratiet erklærer sig samtidig parat til at møde op til forhandlinger hos skatteminister Karsten Lauritzen (V). Partiet har dog ikke lagt sig fast på konkrete bud på, hvordan ordningen skal skrues sammen i fremtiden.

- Sådan som ordningen er skruet sammen nu, så kan man godt forbedre den, hvis man vil minimere sort arbejde. Man kunne godt forestille sig, at man gør servicedelen større. Det har vi ikke konkrete bud på, siger Benny Engelbrecht.

Mens der skal to regeringspartier til en tango, så skal der tre til en aftale internt i regeringen. Liberal Alliance har tidligere været stærke modstandere af ordningen. I dag oplyser partiets politiske ordfører, Christina Egelund, at de er med på at gøre ordningen mere fleksibel - så længe den ikke bliver dyrere.