Det halter gevaldigt mange steder i landet med at få lavet de aftaler, der skal sikre vores drikkevand mod pesticider.
For selv om kommunerne de seneste fem år har kunnet lave frivillige aftaler med de lokale landmænd om et sprøjteforbud tæt på drikkevandsboringerne, så er man slet ikke kommet i mål.
På landsplan har kommunerne kun lavet aftaler for 20 procent af de områder, der skal beskyttes. Det viser nye tal fra Miljøministeriet.
Og der er store forskelle mellem kommunerne.
På Ærø er man nået helt i mål med aftalerne, hvilket betyder, at der ikke bliver sprøjtet ved nogen af øens beskyttede boringsområder
Også i Nyborg og Odder er man godt med. Her har man nået at lave aftaler om 78 procent og 85 procent af de områder, der skal beskyttes mod pesticider.
Værre ser det ud andre steder i landet. For selvom kommunerne har haft siden 2019 til at indgå aftalerne, er der flere kommuner, hvor man ikke har nået at gennemføre én eneste aftale med de lokale lodsejere om et sprøjteforbud.
Det gælder for eksempel i både Norddjurs, Faaborg-Midtfyn og Kalundborg.
På kortet herunder kan du se, hvordan det går med beskyttelsen af grundvandet i din kommune.
Artiklen fortsætter under kortet
De områder i landet, hvor kommunerne ikke har formået at lande en frivillig aftale med landmændene, skulle egentlig per 1. marts næste år rammes af et lovkrav om forbud mod at sprøjte.
Men flere kommuner nægter at overholde tidsfristen.
Det har fået miljøminister Magnus Heunicke til at true kommunerne med at indbringe dem for Ankestyrelsen.