'Dybt skuffende' og 'fuldstændig uacceptabelt': Kommuner bryder miljølov med åbne øjne

Magnus Heunicke er klar til at indlede sag mod kommuner, der ikke forbyder brug af sprøjtegifte ved drikkevandsboring 1. marts.

Hver anden drikkevandsboring i Danmark indeholder rester af pesticider.

Den 1. marts næste år skulle 2.671 områder omkring drikkevandsboringer være beskyttet mod sprøjtegifte og pesticider. Den dag er nemlig skæringsdatoen for, hvornår et forbud mod at sprøjte ved drikkevandsboringerne senest skal træde i kraft.

Sådan kommer det ikke til at gå.

For en række kommuner har ikke tænkt sig at overholde den deadline, som miljøminister Magnus Heunicke (S) har sat.

De bryder lovens tidsfrist og har lagt en plan, der rækker langt ud over den 1. marts.

En af dem er Stevns Kommune.

- Vi gør det med åbne øjne. Vi skal ud at skaffe konsulenter. Vi skal skaffe økonomi, og vi skal ud og beregne de her erstatninger. Vi kan simpelthen ikke nå det, siger formanden for Udvalget for Plan, Miljø & Teknik, Flemming Petersen (V).

I stedet forventer kommunen, at de er færdige med at udstede de lovpligtige påbud mod at sprøjte efter sommerferien.

Minister: 'Dybt skuffende'

Udvalgsformanden fra Stevns peger på, at han ikke står alene.

- Vi er jo ikke den eneste kommune, der står med det her problem. Der er andre kommuner, der har det på samme måde. Jeg tænker godt, at ministeren ved, at det her bliver svært, siger Flemming Petersen.

En af de kommuner, som også har lagt en plan, der ikke tager hensyn til Heunickes tidsfrist, er Aalborg. Her vil man gøre et endnu større område omkring boringerne sprøjtefrie, og det tager mere tid.

Det fortæller rådkvinde for Klima og Miljø Anna Aaen (EL).

- Hvis vi går ind og siger, at man ikke må bruge pesticider i 2025, så kommer vi til at lave dobbeltarbejde, både for os selv og også for lodsejerne. Så det er simpelthen for at effektivisere tidsforbruget

Kan man som kommune bare selv vælge, om man vil overholde tidsfrister i en lovgivning?

- Man kan som kommune vælge at gøre det, der skal til for at beskytte grundvandet, og det har vi gjort, siger Anna Aaen.

Faaborg-Midtfyn Kommune har også valgt at se bort fra tidsfristen i deres beskyttelse af drikkevandet.

Meldingerne fra kommunerne får Magnus Heunicke til at se rødt.

- Jeg synes, det er dybt skuffende, og jeg synes også, at det er at spille hasard med vores drikkevand. Der er ingen argumenter, der slår beskyttelsen af vores drikkevand. Der er ingen undskyldninger, der kan accepteres her.

- Det går ikke, at man planlægger efter at bryde loven. Den deadline er lovfastsat, og den skal man altså overholde, siger Magnus Heunicke.

'Fuldstændig uacceptabelt'

Brancheforeningen Danske Vandværker er også meget kritisk over for de kommuner, der ikke vil overholde tidsfristen.

- Vi kan jo ikke have, at vi har nogle, der går rundt i Danmark og laver deres egen nye deadline efter behov, siger formand Jan Andersen og peger på, at det kan få konsekvenser at rykke fristen med nogle måneder.

- Hvis vi ikke beskytter til 1. marts, starter en ny sæson, hvor man begynder at sprøjte igen med masser af pesticider. Det går ned i grundvandet, og igen så går det ud over drikkevandet, siger han.

Det var daværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V), som tilbage i 2019 lavede en politisk aftale, der skulle stoppe brugen af pesticider tæt ved sårbare drikkevandsboringer.

Dengang blev der givet tre år til at indgå frivillige aftaler mellem landmænd, kommuner og vandværker for at stoppe brugen af pesticider. Det kræver en aftale, da landmanden skal have en økonomisk erstatning for at stoppe med at sprøjte. Hvis der ikke med udgangen af 2022 var indgået frivillige aftaler, ville der komme forbud, lød det.

Siden er tidsfristen for, hvornår et forbud skulle træde i kraft, rykket flere gange.

Det får præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding til at rette en hård kritik af, at nogle kommuner ikke vil overholde fristen.

Maria Reumert Gjerding er rystet over, at nogle kommuner med helt åbne øjne ikke overholder lovens tidsfrist om beskyttelse af drikkevandsboringer.

- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt, at kommunerne ikke har tænkt sig at overholde loven. Vi ved, at brug af pesticider lige omkring vores drikkevandsboringer er en af de allerstørste risikofaktorer i forhold til forurening af drikkevand.

Betyder det så meget, om det er 1. marts, 1. juli eller 1. januar 2026, man når i mål med det her?

- Det her skulle være sket for mange år siden, og derfor er det uacceptabelt, at man nu endnu en gang udskyder en deadline. Jeg synes, at der er grund til at være meget vred over, at det her har stået stille i så mange år, når vi ved, hvor akut en trussel det er mod vores drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding.

Vil indlede sag

Magnus Heunicke har ikke i sinde at godtage nogle af de forklaringer, som kommunerne kommer med. Derfor vil han indlede en sag mod dem, der ikke overholder loven.

Magnus Heunicke er klar til forfølge de kommuner, der ikke overholder loven. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

- Hvis man som kommune helt bevidst vælger at overskride deadline, så må man forvente at blive indbragt for Ankestyrelsen, og det vil mit ministerium sørge for sker. Det er det instrument, vi har, hvis en offentlig myndighed bryder lovgivningen.

- Det her er en meget klar lovtekst, som er vedtaget af et bredt flertal i vores Folketing. Den lov skal man selvfølgelig overholde, siger Magnus Heunicke.

I yderste konsekvens kan sådan en sag ende med dagbøder til medlemmer af kommunalbestyrelsen. Men det tager han helt roligt på Stevns.

- Mens ministeren gør alle de her tiltag, så arbejder vi videre. Det er vores grundvand, det handler om. Vi skal nok blive færdige. Så hvad der ellers kommer til at ligge bagved, det tager jeg lidt roligt, siger Flemming Petersen.