Dansk Folkeparti sætter nu ind med et hårdt angreb mod statsminister Lars Løkke Rasmussen, kort efter at trepartsforhandlingerne er blevet søsat.
Det er nemlig en illusion, han forsøger at opstille over for danskerne ved at tegne et billede af, at det kan lykkes at integrere flere flygtninge, lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
- Historisk har man fået langt færre flygtninge til Danmark og har ikke kunnet lykkes med integration. Nu kan man så lykkes med det, selvom der kommer så mange tusinde flere mennesker til Danmark i de her år. Det er en illusion, man forsøger at skabe over for danskerne, og det bør man i virkeligheden holde sig for god til, siger han.
I stedet bør fokus i langt højere grad ligge på at skabe en såkaldt hjemsendelsesstrategi, hvor målet er, at flygtninge vender tilbage til deres hjemland, mener DF-formanden.
- Hele diskussionen tager udgangspunkt i, hvordan man integrerer de her mennesker i det danske samfund, og det er at gøre flygtninge til indvandrere. Jeg vil meget gerne have, at diskussionen drejer sig om, hvordan vi sender de her mennesker hjem på et tidspunkt til at genoprette deres hjemland med de rette kompetencer, siger Kristian Thulesen Dahl.
Thulesen: Et trist pressemøde
Statsminister Lars Løkke Rasmussen gjorde det på dagens pressemøde klart, at han slet ikke kan forestille sig en situation, hvor det ikke lykkes parterne i trepartsforhandlingerne at finde løsninger på bedre integration af flygtninge på arbejdsmarkedet.
- Det var et trist pressemøde at overvære. Det er et pressemøde, der tager udgangspunkt i, at der over de kommende år kommer 100.000 flere mennesker til Danmark fra en verdensdel, som er meget fjernt fra os, og som vi så bare skal finde arbejdspladser til. Det er en form for kapitulation i forhold til tingenes tilstand, og det bryder jeg mig ikke om at se, siger Kristian Thulesen Dahl.
Hvorfor er det så vigtigt med en hjemsendelsesstrategi?
- Dels er det vigtigt, at flygtninge behandles som flygtninge og får hjælp i en midlertidig periode, indtil man kan vende tilbage. Ellers er det jo en indvandringspolitik, vi taler om. Og så har vi jo opgivet at styre indvandringen til Danmark. Og at tro på, at man over de kommende år kan skaffe 50.000 nye job, med mindre man vil skabe et nyt lavtlønsområde, er en illusion.
- Det dur ikke
Så kan I på ingen måde støtte det, der eventuelt kommer ud af trepartsforhandlingerne?
- Jeg har meget svært ved at se, at vi kommer til at støtte det her. Med mindre regeringen anerkender, at det skal pakkes ind i en hjemsendelsesstrategi, så det handler om, hvordan man bevarer menneskers kompetencer og børns uddannelse, indtil folk kan vende tilbage, så dur det her simpelthen ikke.
Ser du nogen problemer i forhold til næste års finanslov, hvor flygtningeudgifter unægteligt vil fylde meget?
- Der er ingen tvivl om, at udgifter til flygtninge og migranter kommer til at fylde i de kommende år på finansloven og i alle mulige andre sammenhænge. Jeg satser på, at det lykkes os, inden vi skal kigge på finanslov, at få det til at handle om en hjemsendelsesstrategi, siger Kristian Thulesen Dahl.
Forud for trepartsforhandlingerne har regeringen gjort det klart, at ambitionen er, at hver anden flygtning skal i arbejde. I dag er kun 3 ud af 10 i arbejde efter tre år.
Topart og trepart:
- •
Regeringen kickstarter i dag både trepartsforhandlingerne mellem staten, lønmodtagerne og arbejdsgiverne samt de såkaldte topartsforhandlinger mellem regeringen og kommunerne.
- •
Alt sammen med fokus på integration.
- •
Første møde var klokken 13.30 i Statsministeriet, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen formelt sparkede trepartsforhandlingerne i gang.
- •
Senere på dagen afholdes topartsforhandlinger i Finansministeriet, hvor repræsentanter fra regeringen mødes med repræsentanter fra KL.
- •
Sidst på dagen er der så igen trepartsforhandlinger. Denne gang i Beskæftigelsesministeriet, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) omkring klokken 18.30 sidder for bordenden