Da Pia Kjærsgaard i 2012 besluttede sig for at træde tilbage som formand for Dansk Folkeparti, var der to kandidater til at efterfølge hende: Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup. Valget faldt på førstnævnte:
- De er absolut lige dygtige. Men Kristian er for at sige det lige ud mere brutal end Peter. Og man skal være kynisk og brutal en gang i mellem for at være partiformand, siger hun i bogen 'Den stuerene'
Kristian Thulesen Dahl vil dog gerne massere ordet "brutal" lidt, før han vil tage det på sig.
- Jeg synes ikke selv, at jeg er brutal, men jeg har nogle klare holdninger til, hvad jeg vil. Jeg synes ikke, man kan kalde det brutalt at tage lederskabet alvorligt, siger han til DR.
Bare rettidig omhu
Der er ingen tvivl om, at det er ham, der er kaptajn på DF-skibet:
- Jeg kan godt lide at udstikke en klar retning for, hvor vi skal hen. Og så er det klart, at så skal vi også holde den retning. Det skaber afklaring i partiet, at andre ved, hvor jeg gerne vil hen - og hvis man har en anden holdning, kan det da godt opfattes som brutalt. Jeg synes bare, det er rettidig omhu, siger Kristian Thulesen Dahl.
Hvad er det, I er her for?
Dansk Folkeparti fik som bekendt et kanonvalg og blev landets næststørste parti. Selv om DF står uden for regeringen, følger der en del magt med den position - men ordet magt er heller ikke ét, formanden holder af:
- Indflydelse er nok det pæne ord - magt er et lidt mere kynisk ord. Men det er det samme. For mig handler det om, at man kun skal være i politik, hvis der er noget, man brænder for, siger han og tilføjer, at det ikke er altid, han finder samme flamme hos kollegerne:
- Nogle gange kan jeg godt se nogle i politik, hvor jeg tænker; "Hvad er det lige, I er her for, andet end at det er super for jer rent personligt at være i politik." - Man skal kun gå ind i politik, hvis man virkelig brænder for noget. Ellers skal man lade være. For når man synes, man har brugt mange timer på Christiansborg, skal man hele tiden tænke, at man er der, fordi man ikke kan forestille sig at lade være. Ellers bliver det uudholdeligt, siger Thulesen Dahl.
Er næstkommanderende i Thyregod
Han er altså ikke bange for at svinge taktstokken i toppen af partiet, men på hjemmefronten, er han kun næstkommanderende. - Jeg går ind for topstyring alle steder, og derhjemme er det så ikke mig, der udøver topstyring. Det er selvfølgelig min kone, der bestemmer det hele, siger han.
Kristian Thulesen Dahl er gift med Berit, der er jordemoder. De har tre børn - en søn på 14 år og tvillinger - en af hvert køn - på 10 år. Familien bor i Thyregod, hvor han bestræber sig på at befinde sig lørdag, søndag og mandag.
Privatlivet er privat
Men det er stort set også dét, vi ved om hans privatliv. For vi skal ikke regne med, at han lige pludselig slår dørene op for medierne i "Kender du Typen?"
- Jeg tror, at alle har brug for et sted, hvor man kan være sig selv. Det har jeg så derhjemme. Jeg har en grænse for, hvor langt jeg synes, offentligheden skal være med. Det er et valg, man skal tage, siger han.
Og det er lykkedes ret godt - dét der med at holde kameraer væk fra hjemmet.
- I Danmark er det faktisk noget, der bliver respekteret. Det afgørende er så også, at man er konsekvent med det. Det nytter ikke, at jeg sidder her og vælger at fortælle en masse om mit privatliv. Det er vigtigt at holde fast i sin grænse, når man forventer, at den bliver respekteret, siger Kristian Thulesen Dahl.
Men der er en pris, man må betale, når familien bor så langt væk fra Christiansborg.
- Med et tilvalg, kommer der et fravalg. Jeg var engang til en forhandling med Margrethe Vestager, hvor hun bad om en halv times pause. Det viste sig, at hun lige skulle cykle til en skole-hjem samtale, og så kom hun tilbage. Det kan jeg jo ikke. Men til gengæld er der så mange fordele ved at bo i et lille samfund, hvor vi kender hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl.
https://www.facebook.com/drp1/videos/1598368153785788/