Der var nærmest ild i Anders Samuelsens øjne, da han kort efter folketingsvalget i juni sidste år skulle til regeringsforhandlinger med den kommende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).
Målet var at få en garanti om lettelser i topskatten. Til gengæld ville Løkke få Liberal Alliances opbakning til at danne regering.
- Se mig i øjnene, og se hvor stålsat jeg er, lød det i et efterhånden berømt citat fra Anders Samuelsen på vej ind til forhandlinger med Lars Løkke.
Samuelsen slog det også helt fast:
- Hvis man ikke viser respekt over for sit parlamentariske grundlag, så bliver det et utroligt kompliceret liv, regeringen får.
Missionen lykkedes nogenlunde for Liberal Alliance: Venstre-regeringen indskrev i sit regeringsgrundlag en ”ambition om at sænke skatten på den sidste tjente krone med fem procentpoint”. Nu handler det for LA om at sikre, at regeringens ambition så også bliver til virkelighed.
Det kan dog blive sværere end hidtil, efter at Kristian Thulesen Dahl netop har trukket de skattepolitiske fronter yderligere op. Han udelukker, at der kan findes penge til skattelettelser inden næste valg og henviser til stigende udgifter på flygtningeområdet som afgørende årsag.
Netop spørgsmålet om skattelettelser – særligt dem i toppen – har skabt dyb uenighed i blå blok siden valget.
Thulesen Dahl udelukker skattelettelser
Mens Liberal Alliance nærmest har gjort det til partiets eksistensberettigelse at få vedtaget skattelettelser i både top og bund, ser Dansk Folkeparti på den anden side ikke det store behov for hverken det ene eller det andet. Og hvis der endelig skal gives skattelettelser, så skal det kun være i bunden.
Det er i hvert fald ikke en ide, der er groet i DF’s baghave, har partiet flere gange gjort klart.
Allerede under regeringsforhandlingerne i juni sidste år afviste Kristian Thulesen Dahl tanken om at lempe topskatten.
- Hvis der kan skabes et råderum for at lave skattelettelser, så er vi glade for, at Venstre har tilkendegivet, at det skal være til skattelettelser i bunden. Det skal være til dem, der har forholdsvis små lønninger. Det er vores fokus, sagde DF-formanden.
Hos De Konservative har man ligesom Liberal Alliance et stort ønske om skattelettelser, og partiformand Søren Pape Poulsen har presset på for at få skatteforhandlinger hurtigst muligt – dog med en noget mildere retorik end Anders Samuelsen.
I dag siger partiets skatteordfører, Brian Mikkelsen, at De Konservative ”vil kæmpe til sidste blodsdråbe for, at vi får de nødvendige reformer - at vi får de nødvendige skattelettelser”.
Fra grundlovsdag til juleaften
Efter regeringsdannelsen blev Liberal Alliance og Anders Samuelsen tilsyneladende endnu mere stålsatte i spørgsmålet om topskattelettelser.
Det var oprindeligt Venstre-regeringens plan at forhandle en ny skattereform på plads i foråret. Men allerede da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i starten af januar luftede tanken om at udskyde forhandlingerne til efteråret, gik Anders Samuelsen i medierne og gav regeringen en deadline:
- Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag.
Anders Samuelsen måtte en måneds tid senere dog korrigere den deadline, da statsminister Lars Løkke Rasmussen formelt udskød skatteforhandlingerne til efteråret og samtidig annoncerede, at regeringen inden da ville fremlægge en økonomisk 2025-plan.
Nu skulle topskattelettelserne være på plads inden jul, lød det fra Samuelsen, som samtidig truede med at trække støtten til regeringen, hvis de ikke kom.
- Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer, sagde LA-lederen.
Siden februar gled spørgsmålet om skattelettelser igen en smule i baggrunden og blev blandt andet afløst af en endnu mere opsigtsvækkende strid i blå blok om regeringens landbrugspakke.
Det fik Lars Løkke Rasmussen til at samle repræsentanter fra hele blå blok på Marienborg til det, som både politikere og presse har omtalt som politisk gruppeterapi. Forløbet endte som bekendt med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister efter krav fra Det Konservative Folkeparti.
Efter sommer bliver der muligvis behov for et nyt besøg på Marienborg.