Støjbergs forslag om ”utålelige” ophold er ikke stramt nok for DF og S

Men Folketingets største partier støtter som udgangspunkt udspil fra udlændinge- og integrationsministeren.

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård udenfor Ikast skal - hvis det står til Inger Støjberg - bruges til at huse personer på tålt ophold. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Elektroniske fodlænker og tvunget ophold på et jysk udrejsecenter skal være med til at ”utåleliggøre” livet for personer på tålt ophold.

Sådan lyder det i dag fra Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V). Hendes forslag falder i god jord hos Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der igennem længere tid har presset på for at få ministeren til at se på lovgivningen.

De to partier har sammen med Liberal Alliance fremsat et beslutningsforslag, der vil pålægge regeringen og Inger Støjberg at genoptage et udvalgsarbejde. Inger Støjberg kommer derfor formentlig i mindretal, når beslutningsforslaget senere i dag bliver vedtaget af et politisk flertal.

Og selvom Inger Støjberg med ønsket om et ”lynforløb”, der skal stramme reglerne, imødekommer partierne, så mener hverken DF eller S, at forslagene går langt nok.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, erklærer sig villig til at ”gå længere end det Inger Støjberg har præsenteret”, men:

- Vi så allerhelst, at de her mennesker blev sendt hjem. De er ikke velkomne i Danmark.

En del af det taktiske spil

Hun ser gerne, at de politiske drøftelser munder ud i, at økonomiske sanktioner bliver en del af værktøjskassen mod personer på tålt ophold, der ikke overholder den såkaldte meldepligt.

Som reglerne er i dag, skal personer på tålt ophold melde sig til myndighederne én gang i døgnet, men konsekvenserne af at overtræde meldepligten, er ikke stramme nok, mener S og DF.

Også Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er klar til at teste Inger Støjbergs vilje til at stramme reglerne yderligere.

- Vi er interesseret i at se, hvor langt ministeren ønsker at gå. For hvis det står til os, så skal alle udlændinge, der er på tålt ophold, have elektronisk fodlænke eller udvises, siger han.

Beslutningsforslaget om at genoptage udvalgsarbejdet vil formentlig blive vedtaget senere i dag i folketingssalen, vurderer Martin Henriksen. Men det er ikke længere så afgørende, nu hvor ministeren er kommet med et udspil, slår han fast.

- Det har jo så virket, og det er en del af det taktiske spil på Christiansborg, siger han.