Flertal presser Støjberg: Regler for tålt ophold skal strammes

S, DF og LA vil have genoptaget undersøgelse om tålt ophold, der skal afklare, hvordan reglerne kan skærpes.

En arbejdsgruppe skulle undersøge, hvordan reglerne om tålt ophold kunne skærpes. Men arbejdsgruppen er blevet lukket af V-regeringen. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance pålægger nu regeringen at genoptage en undersøgelse af, hvordan reglerne mod personer på tålt ophold kan skærpes.

De tre partier har derfor fremsat et beslutningsforslag, der skal føre til at få genåbnet en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan skærpe straffen mod personer på tålt ophold, der ikke overholderne reglerne.

- Vi synes, det er helt urimeligt, at der er mennesker, som i bund og grund ikke er velkomne i Danmark, men som vi alligevel har givet lov at være her i en periode, ikke overholder de vilkår, vi har stillet op. Derfor bliver vi nødt til at skærpe vilkårene. Det er det, vi vil have udvalget til at se på, siger Socialdemokraternes retsfordfører, Trine Bramsen, til DR Nyheder.

Som reglerne er i dag, har en stor del af personerne en meldepligt, men den sjofler de i stor stil.

Sjofler meldepligt i stor stil

I november 2015 var hver fjerde person på tålt ophold forsvundet og dermed efterlyst af politiet. Samtidig viste en opgørelse i 2014, at Nordsjællands Politi alene i løbet af ni måneder havde oprettet hele 3.515 sigtelser for brud på meldepligten - fordelt på bare 33 personer på tålt ophold.

Når antallet af sigtelser kan nå det niveau, så skyldes det, at de fleste personer på tålt ophold i Danmark skal melde sig dagligt i Center Sandholm i Nordsjælland.

Gør de ikke det, så falder der hver eneste gang en sigtelse.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) har i et folketingssvar tilbage i oktober tilkendegivet, at hun vil ”se på mulighederne for at skærpe ordningen”.

Men ministeren har valgt at nedlægge udvalget, fordi hun ikke har ”fundet behov for at bde den af den tidligere justitsminister nedsatte arbejdsgruppe om at genoptage sit arbejde”.

Det stiller Socialdemokraternes retsordfører sig uforstående over for:

- ”At kigge på” kommer der ikke særligt meget handling ud af. Vi står dybt undrende over for, at Inger Støjberg har valgt at nedlægge det udvalgsarbejde, siger Bramsen og får støtte fra Liberal Alliance.

LA er blevet utålmodige

I Liberal Alliance har man også mistet tålmodigheden. Her ser man gerne, at der kommer resultater fra udvalgets arbejde, så man kan træffe en politisk beslutning, siger integrationsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

- Det er en undersøgelse, som har været i gang i et par år, og nu er vi ved at blive utålmodige, siger Simon Emil Ammitzbøll, som er undervældet over det arbejde, som arbejdsgruppen har leveret indtil videre.

- Vi har ikke fået så meget ud af det. Der er brug for, at vi får nogle klare forslag til, hvordan vi kan stramme op i forhold til dem, som undgår deres meldepligt, eller nogle af dem som vi i dag har svært ved at udvise. Nu skal vi sørge for at få 'speedet' processen op i forhold til at få arbejdet afsluttet, siger Ammitzbøll.

Også Dansk Folkeparts udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen ser gerne, at regeringen får sat skub i processen med at få strammet lovgivningen.

- Støjberg har leveret gode ting på udlændingeområdet, og det er vi glade for, men der er en tendens til, at regeringen er gået i stå efter den internationale debat om den såkaldte smykkelov. Det går langsommere nu, siger Martin Henriksen.

Med beslutningsforslaget pålægger de tre partier regeringen at genoptage arbejdsgruppens arbejde, der ifølge forslaget skal være færdigt senest til september.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der er i udlandet.

Opdateret klokken 10:01 med en kommentar fra Martin Henriksen (DF).