Statslige arbejdspladser: Flere penge til udflytningsramte medarbejdere

Medarbejdere, der vælger ikke at følge med, når deres arbejdsplads flyttes ud i landet, får flere penge til kompetenceafklaring, så de kan finde et nyt arbejde.

Civilstyrelsen er en af de styrelser, der er blevet flyttet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Flere penge til kompetanceafklaring skal hjælpe de medarbejdere i staten, der siger nej tak til at flytte med, når deres arbejdsplads flytter ud i landet.

Det er aftalen mellem regeringen og de faglige organisationer, inden regeringen tager hul på anden runde af udflytningen af statslige arbejdspladser.

Konkret får de personer, der vælger ikke at flytte med arbejdspladsen, når den rykker, op til 25.000 kroner til et forløb, der kan hjælpe dem i arbejde.

Det er en stigning på 10.000 kroner i forhold til sidste runde.

De fleste siger nej til at flytte med

Pengene skal gå til et såkaldt outplacement-forløb eller til kompetenceudvikling - altså tiltag, der skal få medarbejderne i arbejde igen.

- Det har været vigtigt for mig, at vi har en fælles forståelse om at sikre, at de medarbejdere, som af forskellige og personlige årsager vælger ikke vil flytte med, at de får nogle bedre forhold og muligheder for også at komme videre i deres arbejdsliv, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

2.500 ud af 3.900 planlagte udflytninger i første runde er gennemført, og indtil videre har cirka tre ud af fire sagt nej til at flytte med.

Fagforeninger: Plaster på såret

Hos Djøf glæder man sig over, at der allerede nu er en aftale på plads om vilkårene.

- Vi er rigtig glade for, at regeringen har lyttet til den kritik, vi havde i første runde, hvor der var stor usikkerhed om, hvilke vilkår man havde. Nu har man ovenikøbet også forbedret vilkåret, og det kan vi kun være glade for, siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Her flyttede cirka fem procent af medlemmerne med arbejdspladsen, mens 12 til 15 procent valgte at pendle, da deres arbejdsplads flyttede.

Også næstformand i HK Stat, Peter Raben, er glad for, at der allerede nu ligger en aftale, men han havde gerne set mere.

- Det er jo et skridt i den rigtige retning, men vi synes jo, der bør gøres flere ting for at tilgodese medarbejdere i staten, der ufrivilligt pludselig mister deres job, siger han.

Det vides endnu ikke, hvor mange og hvilke stillinger, regeringen vil flytte i denne omgang, men regeringen ventes at præsentere sin plan senere denne måned.