Hvorfor ændrede politiet pludselig praksis i 2015 og begyndte at slette radiokommunikation mellem politifolk og de overordnede allerede efter seks måneder?
Det vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu have et klart svar på fra Rigspolitiets ledelse og han har derfor bedt om en redegørelse, siger han til DR Nyheder.
- Jeg har bedt om en redegørelse af det her. Hvad det var for en beslutning, der blev truffet, hvornår den blev truffet og hvorfor. Før, jeg har redegørelsen, skal jeg passe på med at udtale mig om det. Sagligt set skal man kende fakta, siger han.
Beslutningen om at ændre praksis om lagring af lydfiler med radiokommunikation skete blot en måned efter en opsigtsvækkende afgørelse i Østre Landsret.
Retten afgjorde nemlig, at politiet skulle udlevere radiokommunikation omhandlende den såkaldte Tibetsag.
Gemte filer i mindst tre år
Om de ændrede regler hos politiet har forbindelse til Tibet-sagen, eller om der er tale om et tilfældigt sammenfald, det vides ikke.
Men flere politikere undrer sig og har afkrævet et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen.
Han ønsker ikke at svare på, om det er en god idé, at politiet sletter lydfiler allerede efter et halvt år. Det ved han for lidt om sagen til, siger Pape Poulsen.
Før de ny regler trådte i kraft i 2015, gemte politiet samtaler med kommandocentralen i mindst tre år.
- Jeg var ikke minister dengang, og det er også derfor, jeg har bedt om at få en redegørelse. Inden jeg farer ud med en masse holdninger, er det rart at kende fakta og den saglige begrundelse i sagen.
- Jeg siger hverken fra eller til i dag. Vi skal kende baggrunden for, at man har truffet den beslutning, siger ministeren.
Han vil gerne diskutere, hvordan slettefristerne skal være, men ikke før redegørelsen foreligger på ministerkontoret.
'Bekymrende og besynderligt'
Udtalelserne fra justitsministeren kommer, efter P1 Orientering i dag har fortalt om sagen.
Flere politikere kalder politiets praksis med sletningen af radiokommunikationen for både bekymrende, besynderligt og decideret uforståeligt.
Justitsministeren er her til aften blevet afkrævet en skriftlig redegørelse om, hvad der er op og ned i sagen.
- Vi vil have justitsministeren til at forklare, om der er nogen sammenhæng mellem ønsket om udlevering af lydfiler i Tibetsagen og så beslutningen om at slette gamle optagelser hos politiet, siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup, fra Dansk Folkeparti.
Advokaten for flere af de såkaldte Tibet-demonstranter mener, at beslutningen har noget med Tibet-sagen at gøre, sagde han i dag til P1 Orientering.
- Det kan jo ligne et forsøg på at dække over oplysninger, at man indfører sådan en regel her, fordi man vil undgå en ny Tibetsag. Ikke fordi politiet vil begynde at opføre sig bedre, men fordi man vil sikre sig nogle muligheder for at skjule beviser, skulle en sag af lignende art opstå, sagde advokat Claus Bonnez.
Sagen kort
- •
Alle lydoptagelser af politiets radiokommunikation skal automatisk slettes efter seks måneder.
- •
Sådan lød beskeden fra Rigspolitiet til Københavns Politi, blot en måned efter, at politiet i 2015 var blevet tvunget til at fremlægge flere år gamle lydfiler, der trak tæppet væk under myndighedernes hidtidige forklaringer i det, der herefter blev kendt som Tibetsagen.
- •
Indtil da havde myndighederne i næsten tre år benægtet, at menige betjente havde fået ordre om ulovligt at tage tibetanske flag fra fredelige demonstranter eller på anden måde forhindre dem i at blive set under det kinesiske præsidentbesøg i København i 2012.
- •
Det kunne radioprogrammet P1 Orientering i dag fortælle. Læs mere her.