Søren Pape bestilte redegørelse om Dan-Bunkering: Ministerium afbestilte uden justitsministerens vidende

Professor vurderer, at det ikke var nødvendigt for ministerium at aflyse redegørelse.

Søren Pape Poulsen (K) fik ikke besked, da hans ministerium aflyste redegørelse om Dan-Bunkering-sag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har i flere måneder ventet på en redegørelse i sagen om Dan-Bunkering. Den fynske virksomhed, som politiet efterforsker for at være involveret i leverancer af jetbrændstof, der er blevet brugt i krigen i Syrien.

Så sent som 3. juni udtalte ministeren til DR, at der var tale om en ”meget alvorlig sag, som der er brug for at få klarhed over”, og at ”jeg forventer en redegørelse hurtigst muligt.”

Men nu viser det sig, at Søren Pape Poulsens eget ministerium afbestilte redegørelsen i maj, uden ministeren fik besked.

- Jeg er, som fungerende justitsminister, ikke blevet orienteret om, at man har aflyst redegørelsen, siger Søren Pape Poulsen til DR.

Aflyst på grund af valgkamp

Justitsministeren bestilte redegørelsen hos Rigspolitiet 30. april i år, to dage efter DR bragte første afsløring i sagen om Dan-Bunkering.

Men 9. maj aflyste Justitsministeriet bestillingen af redegørelsen hos Rigspolitiet. Det viser dokumenter, DR har fået aktindsigt i, som kan ses herunder:

Justitsministeriet begrunder aflysningen med, at der blev udskrevet folketingsvalg 7. maj. I en mail til DR skriver ministeriet, at sådan en aflysning er "helt sædvanlig praksis", fordi et ministerium som udgangspunkt ikke kan bistå ministre med redegørelser under en valgkamp.

Samtidig skriver ministeriet, at det af den grund ”har bedt om først at modtage en redegørelse fra myndighederne om sagen vedrørende Dan Bunkering, når en ny regering er dannet.”

Af den korrespondance, DR har fået aktindsigt i fra Justitsministeriet, fremgår det ikke, at ministeriet gav Rigspolitiet besked om, at der kun var tale om en midlertidig aflysning.

SF: Sløj undskyldning

Retsordførerne i SF og Det Konservative Folkeparti, Karsten Hønge og Naser Khader, forstår ikke, at ministeriet har aflyst redegørelsen, selvom der har været valgkamp.

- Det er fuldstændig mystisk. For mig virker det som en underlig sløj undskyldning, at "der skulle være valgkamp". Hvorfor skulle de mennesker ikke fortsætte deres arbejde med at lave en redegørelse. Det forstår jeg ikke lige, siger Karsten Hønge (SF).

- Det er disrespekt for den fungerende justitsminister, at ministeriet aflyser redegørelsen og ikke informerer ham om det, siger Naser Khader (K).

Ekspert: Aflysning ikke nødvendig

Spørger man professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, så vurderer han, at det ikke var nødvendigt for Justitsministeriet at aflyse redegørelsen, selvom der var valgkamp.

- Det her er ikke noget, der er så partipolitisk, at embedsmændene ikke kan arbejde med sådan en redegørelse, siger han.

Kan man tænke sig, at man i ministeriet tænker, at det er valgkamp, så vi må ikke tale med ministeren, og vi kan ikke fortælle ham, at vi har aflyst den redegørelse?

- Nej, ministeriet må gerne orientere ministeren. Han er stadigvæk øverste chef for ministeriet, og jeg mener faktisk, at man bør orientere ham om, at en redegørelse, han har bedt om, er sat på pause, siger Sten Bønsing.

Fortsat behov for redegørelse

Søren Pape Poulsen mener fortsat, at der er brug for en forklaring fra myndighederne i sagen.

- Jeg vil derfor appellere til, at den kommende justitsminister får bestilt en ny redegørelse som noget af det første, skriver han til DR.

Karsten Hønge og Naser Khader mener også, at der er behov for snart at få en redegørelse. De to retsordførere undrer sig især over Bagmandspolitiets rolle i sagen.

DR afslørede i går, at USA mindst to gange i oktober 2016 advarede Udenrigsministeriet om en mistanke om, at Dan-Bunkering var involveret i at levere jetbrændstof, der blev brugt i Syrien.

Advarslerne gik videre til Bagmandspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Erhvervsstyrelsen og Fyns Politi.

Alligevel fortsatte leverancerne frem til maj 2017, viser DR’s oplysninger. I den periode blev der leveret mindst 20.000 ton brændstof – en mængde, der ifølge militæranalytikere er nok til 4.000 russiske bombetogter i Syrien.

Bagmandspolitiet sigtede ikke virksomheden, ligesom den ifølge sagens oplysninger heller ikke tog andre efterforskningsskridt som for eksempel aflytninger, ransagninger eller anholdelser. I stedet sendte den i februar 2017 sagen videre til Fyns Politi.

Dan-Bunkering afviser brud på sanktioner

Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i sagen og har tidligere afvist over for DR, at virksomheden har overtrådt EU’s Syrien-sanktioner.

Ifølge DR’s oplysninger har Dan-Bunkering blandt andet fået betaling for at overføre jetbrændstof til russiske tankskibe, som derefter er sejlet til en regimekontrolleret havn i Syrien.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke leveringsdokumenter de henviser til, eller hvilke destinationer der stod på dokumenterne.

DR har siden marts stillet Dan-Bunkering en række spørgsmål i sagen, som virksomheden ikke har svaret på. Dem kan du læse her.