SF kræver svar fra Løhde om Danske Bank-kontrakt: 'Vi er til grin for vores egne penge'

Innovationsminister Sophie Løhde kaldes i samråd efter indgåelse af kontrakt med Danske Bank.

SF's Lisbeth Bech Poulsen kalder nu innovationsminister Sophie Løhde i samråd for blandt andet at få svar på, om regeringen allerede før indgåelsen af kontrakten med Danske Bank vidste, at det var den eneste bank, der kunne varetage opgaven.

Det skriger til himlen.

Sådan lyder reaktionen fra SF, efter at regeringen har indgået kontrakt med skandaleramte Danske Bank, der i de næste fire år fortsætter med at styre alle statens daglige ind- og udbetalinger - eksempelvis udbetalinger af løn.

- Vi er til grin for vores egne penge. Verdens øjne hviler på os, og vi har en regering, der siger, at det er vigtigt at genoprette tilliden til Danmark. Og så vælger man Danske Bank som statens bank. Det skriger til himlen, siger finans- og erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hun kalder det "et slag i luften", at regeringen har sikret sig muligheden for at trække sig fra kontrakten, hvis Danske Bank skulle få en dom for hvidvask.

- Det er jo ligegyldigt, at vi kan komme ud af kontrakten, hvis ikke vi kan få et alternativ, siger Lisbeth Bech Poulsen med henvisning til, at det alene var Danske Bank, der bød på opgaven med at være statens betaler.

SF kalder nu innovationsminister Sophie Løhde i samråd for blandt andet at få svar på, om regeringen allerede før indgåelsen af kontrakten med Danske Bank vidste, at det var den eneste bank, der kunne varetage opgaven.

- Hvis man laver en kontrakt, der er formuleret på en sådan måde, at der er nogle særlige krav, så kan det i sidste ende kun være én bank, der kan opfylde det. Det er jeg ikke sikker på er sket, men det skal vi have undersøgt, siger Lisbeth Bech Poulsen.

DF: Dyrere med nyt bud

I Dansk Folkeparti forstår erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) godt, hvis skatteborgerne undrer sig over, at regeringen har takket ja til tilbuddet fra Danske Bank.

- Men alle er uskyldige, indtil det modsatte er bevist. Og vi ved ikke, hvor lang tid der kan gå, før der kommer en afgørelse fra bagmandspolitiet. Der kan meget vel gå fire år, før vi ser slutningen på den sag, siger Hans Kristian Skibby.

Han forudser, at det vil blive dyrere for skatteborgerne, hvis en anden bank end Danske Bank skal håndtere opgaven med at være statens betaler.

Der er nemlig store omkostninger forbundet med at implementere de systemer, der er nødvendige for at kunne udbetale så store beløb måned efter måned, lyder det.

- Det betyder nok alt andet lige, at en ny budgiver vil komme med et dyrere bud, fordi de skal til at investere i den her implementeringsproces. Så det vil blive dyrere for de danske skatteborgere, hvis der kommer et nyt udbud, siger Hans Kristian Skibby.

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Morten Bødskov, mener, at det er rigtigt at takke ja til tilbuddet fra Danske Bank, men han understreger, at kommer der en dom for hvidvask, så ryger banken på porten.

- Det må selvfølgelig have konsekvenser, hvis Danske Bank bliver dømt for hvidvask, men indtil da synes jeg, det her er den rigtige måde at håndtere det på, siger han.

Ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) var Danske Banks tilbud konkurrencedygtigt, og hun understreger samtidig, det ikke er hendes opgave at dømme en bank.

Hun oplyser desuden, at Jyske Bank varetog opgaven som statens betaler fra 2001 til 2007.